Přeskočit na obsah

Kdysi to bylo jídlo rolníků, dnes se tato polévka podává v restauracích oceněných hvězdičkou Michelin – recept!

Objevování tradičních jídel je celosvětovým gastronomickým trendem a v Itálii je obzvláště patrný návrat „cucina povera“, tedy kuchyně chudých.

Slovo acquacotta doslovně znamená „vařená voda“, což dokonale odráží jeho jednoduchost. Ve středověku z něj nejchudší vrstvy obyvatelstva připravovaly vydatnou večeři, protože k tomu potřebovaly pouze zbytky zeleniny, píše Drive.

Kdysi to bylo jídlo rolníků, dnes se tato polévka podává v restauracích oceněných hvězdičkou Michelin – recept!
polévka

Základem tradičního jídla byla cibule, celer, rajčata a chléb, které se spolu s vejci staly vydatným jídlem. Navzdory svým venkovským kořenům se dnes toto jídlo objevuje dokonce i v nabídce nejlepších restaurací, kde se podává s využitím nových technologií a rafinovaným způsobem.

Ingredience (pro 4 osoby):

  • 4 střední cibule
  • 1 celý celer (s listy a stonky)
  • 1 kg oloupaných rajčat
  • 4 listy bazalky
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 4 střední vejce
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • sůl, pepř, chilli
  • 4 plátky chleba nebo bagety
Kdysi to bylo jídlo rolníků, dnes se tato polévka podává v restauracích oceněných hvězdičkou Michelin – recept!
polévka

Příprava:

1. Oloupejte cibuli a celer, nakrájejte je na jemno a vložte do hrnce s takovým množstvím vody, aby byly ponořené. Přidejte olivový olej, bazalku, sůl, pepř a chilli a vařte na mírném ohni, dokud se voda neodpaří.

2. Poté přidejte rajčata a dvě odměrky vody a vařte dalších 20 minut. Poté opatrně rozbijte vejce a vařte je pod pokličkou tři minuty.

3. Při podávání položte na dno každé talíře plátek chleba, posypte strouhaným parmazánem, nalijte polévku a na závěr na ni položte jedno vejce.