Přeskočit na obsah

Džem z ogrodowych winogron robię bez żelfiksu i „udziwniaczy”. Podkręcam smak 1 dodatkiem

V zahradě mám obrovskou vinnou révu, takže každý rok v září vytrvale sbírám plody na lahodný džem. Nepřidávám do něj žádné „vylepšovače“. Chuť vylepšuji hřebíčkem, který dodává zavařeninám lehce kořeněnou, intenzivní vůni. Obyčejné marmelády a džemy se mohou schovat.

Moje rodina se cpe hrozny po celý rok. Nejčastěji je kupuji v obchodě, ale v září si užíváme chuť těch, které rostou v naší zahradě. I když chutnají nejlépe čerstvé, sklizeň je obvykle tak velká, že hledám nápady, co z nich uvařit. Každý rok se proto vracím k tomuto receptu na džem. Nepřidávám do něj želatinu – seznam ingrediencí je velmi jednoduchý a samotná příprava není složitá. Ve skutečnosti je nejčasově náročnější činností odstraňování hroznů z stopek a pecek.

Džem z ogrodowych winogron robię bez żelfiksu i „udziwniaczy”. Podkręcam smak 1 dodatkiem
Džem z hroznů

Recept na džem z tmavých hroznů ze zahrady

Ingredience:

  • 2 kg tmavých hroznů
  • 600 g cukru
  • 2 pomeranče
  • 2 lžičky hřebíčku

Způsob přípravy:

  1. Hrozny důkladně umyjte a odstraňte stopky. Pokud chcete, můžete je oloupat, ale není to nutné – já to nedělám.
  2. Odstraňte pecičky.
  3. Z 2 pomerančů vymačkejte šťávu a nastrouhejte kůru na jemné struhadle.
  4. Hřebíček rozdrťte v hmoždíři na jemný prášek.
  5. Do hrnce s tlustým dnem vložte hrozny, kůru a šťávu z pomerančů a rozdrcený hřebíček. Vše zasypte cukrem.
  6. Vařte na mírném ohni asi 1,5 hodiny a občas promíchejte, aby se džem nepřichytil ke dnu.
  7. Když džem dosáhne požadované konzistence, přelijte ho do vyvařených a vysušených sklenic.
  8. Sklenice s hroznovým džemem pasterizujte po dobu 10-15 minut. Po vychladnutí skladujte na suchém a chladném místě, např. ve spíži nebo ve sklepě.

K čemu se hodí hroznový džem?

Džem z tmavých hroznů má hlubokou, kořeněnou chuť. Připomíná mi chladné, dlouhé večery. Tento džem se ideálně hodí jako náplň do podzimních koláčů (i ten nejjednodušší čokoládový koláč s ním chutná hned mnohem lépe). Skvěle chutná také s vaflemi, palačinkami, lívanečky, pancakesy nebo lívanečky. A já ho ráda jím také s krajícem čerstvého pečiva a trochou másla, aby jeho chuť nebyla příliš výrazná. Plánuji použít hroznový džem také jako náplň do kynutých rohlíčků a muffinů. Stojí za to přidat lžičku do horkého čaje, protože zajímavě podtrhne jeho chuť. Dobře se hodí také k masu, kterému dodá sušší charakter.

Džem z ogrodowych winogron robię bez żelfiksu i „udziwniaczy”. Podkręcam smak 1 dodatkiem
Džem z hroznů

Co lze v tomto receptu změnit?

Pokud nemáte tmavé hrozny, můžete klidně použít světlé. V tom případě je však vhodné provést drobnou úpravu – podle mého názoru je lepší nahradit pomeranče citrony nebo limetkami a hřebíček nahradit skořicí s volitelnou špetkou kardamomu.