Přeskočit na obsah

Bylo to vzácné jídlo na aristokratických banketech. Nežné maso, lék pro srdce a oči

Kdysi se podávalo v královských sálech během luxusních banketů, dnes se postupně vrací na naše stoly. Krůtí maso, o kterém je řeč, je skutečným pokladem přírody. Je jemné, snadno stravitelné a mimořádně cenné. V tomto článku se dozvíte, proč by mělo být součástí vašeho jídelníčku a jak ho připravit.

Bylo to vzácné jídlo na aristokratických banketech. Nežné maso, lék pro srdce a oči
Krůtí maso

Krůtí maso – zapomenutá delikatesa

Kuřecí a krůtí maso je v české kuchyni velmi oblíbené, ale zdá se, že zapomínáme na jiné ptáky, které kdysi Poláci rádi jedli, například křepelky. Kdysi byly symbolem luxusu, skutečnou delikatesou, která se objevovala na stolech aristokratů, ale ne každý den, spíše při zvláštních příležitostech.

Jaká je situace dnes? Křepelčí maso je stále skutečnou raritou, ale nekoupíte ho v našich oblíbených diskontních obchodech. Lze ho však zakoupit v dobře zásobených řeznictvích a také v internetových obchodech. Cena samozřejmě není nízká, ale zákazníci často chtějí vyzkoušet něco neobvyklého a křepelka je k tomu ideální.

Kdo by měl jíst křepelčí maso?

Křepelčí maso je nejen chutné, ale má také značnou hodnotu pro zdraví a může podporovat fungování prakticky celého organismu. Kdo by měl jíst křepelčí maso? Lze s jistotou říci, že se jedná o produkt vhodný prakticky pro všechny.

Především je toto maso bohaté na snadno stravitelné bílkoviny, což jistě zaujme především fyzicky aktivní lidi. Skutečnost, že křepelčí maso je nízkokalorické, z něj činí velmi dobrý produkt také pro dietu. Velký význam má také obsah vitamínu A, díky kterému má křepčí maso velmi příznivý vliv na vzhled vlasů, pokožky a nehtů. Vitamín A také přispívá ke zdraví zraku. Křepčí maso je prospěšné pro zdraví kostí, protože obsahuje velké množství vápníku a fosforu.

Křepelčí maso má také příznivý vliv na regulaci hladiny cholesterolu v krvi a je doporučováno lidem s nedostatkem železa.

Bylo to vzácné jídlo na aristokratických banketech. Nežné maso, lék pro srdce a oči
Krůtí maso

Jak připravit křepelky?

Jemné a šťavnaté křepelčí maso má mnoho příznivců – jeho jemná chuť nevyžaduje složitou přípravu, aby potěšila chuťové pohárky.

Tradičně se křepelky pekly celé, plněné kaší nebo houbami, s přídavkem aromatických bylinek. Lze je také dusit ve smetaně, víně nebo zeleninovém vývaru.

Podle moderních receptů lze křepelku podávat například pečenou s bylinkami a česnekovým máslem. Často se také podává s kořenovou zeleninou a ovocnými omáčkami – koroptev v brusinkách má velmi jemnou chuť. Koropteví stehýnka lze jednoduše upéct jako kuřecí. Pamatujte však, že koroptev se peče déle než kuře.