Přeskočit na obsah

Vyzkoušela jsem to a nemohla uvěřit. Syrové zelí s těmito ingrediencemi je prostě mistrovské dílo.

Když si chci odpočinout od klasického salátu, připravuji zelí tímto způsobem. Indonéská verze má neobvyklou chuť, o čemž jsem se jednou přesvědčila v restauraci. Tento recept si budu pamatovat navždy.

Syrovou kapustu jím stejně často jako vařenou. Nicméně nevařím vždy stejný salát. Od té doby, co jsem poznala chuť tohoto jídla z ostrova Jáva, mám doma vždy zásobu ořechů. Jsou základem omáčky, která dodává zelenině zvláštní charakter. Kdo jednou ochutná, zamiluje si tuto kombinaci ingrediencí.

Vyzkoušela jsem to a nemohla uvěřit. Syrové zelí s těmito ingrediencemi je prostě mistrovské dílo.

Jak připravit indonéský zelný salát?

V tomto jídle s názvem kareddok se bílá kapusta kombinuje s čerstvým okurkou, klíčky fazole mungo a zelenými fazolemi. Ačkoli se v Indonésii používají dlouhé syrové stonky chřestu, lze je úspěšně nahradit chřestem. Při reprodukci chuti doma jsem vynechala ještě jednu zeleninu, a to mladý thajský lilek. Nemáme pro něj náhradu, ale v receptu není vůbec nutný. Pokud jde o zálivku, upustila jsem od neobvyklých koření. Krevety nebo rybí omáčka nejsou zrovna nejdostupnější ingredience a salát je i bez nich stejně chutný.

Recept: Salát kareddok z bílého zelí

Indonéské jídlo ze syrové zeleniny s výraznou arašídovou omáčkou.

Ingredience

Na salát:

  • 100 g bílého zelí
  • 100 g okurky
  • 100 g klíčků fazolí mungo
  • 50 g zelených fazolí
  • 1/2 šálku listů bazalky
  • 1/2 svazku česneku

Na zálivku:

  • 100 g pražených arašídů nebo arašídového oleje
  • 2 cm dlouhý kousek zázvoru nebo 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1 malá zelená chilli paprička nebo jalapeño (podle chuti)
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce tamarindové pasty nebo 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 čajová lžička hnědého nebo běžného cukru
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 50 ml horké vody

Vyzkoušela jsem to a nemohla uvěřit. Syrové zelí s těmito ingrediencemi je prostě mistrovské dílo.

 

Způsob přípravy

  1. Příprava zeleniny. Fazole uvařte v páře nebo v osolené vodě, aby zůstaly křupavé. Nakrájejte je na malé kousky. Kapustu nakrájejte na jemné proužky, okurku nakrájejte na malé kostičky spolu se slupkou a zelenou cibuli nakrájejte na jemno.
  2. Příprava zálivky. Zázvor oloupejte a nastrouhejte na jemno. Pokud používáte tamarindovou pastu, smíchejte ji s lžící vody. Smíchejte ořechy se všemi ingrediencemi omáčky kromě vody. Hotovou směs zřeďte vroucí vodou, aby měla tekutou konzistenci.
  3. Smíchání salátu. Smíchejte zeleninu s bylinkami, poté zalijte omáčkou a promíchejte.