Přeskočit na obsah

Vegetariánské karbanátky za pár minut. Moje dítě je miluje, i když tvrdí, že nesnáší zeleninu

Pokud vaše dítě při pohledu na zelené karbanátky krčí nos, zkuste variantu s cizrnou a ovesnými vločkami. Vypadají jako mleté maso a chutnají velmi podobně. Hodí se jak do burgerů, tak k namáčení v domácí omáčce.

Karbanátky z cizrny a ovesných vloček jsou jednoduchou variantou blízkovýchodních falafelů. Pokud máte doma mixér, všechny ingredience můžete smíchat za méně než minutu. Pak už stačí jen vytvarovat karbanátky a osmažit je na pánvi.

Vegetariánské karbanátky za pár minut. Moje dítě je miluje, i když tvrdí, že nesnáší zeleninu

Cizrna a ovesné vločky se k sobě ideálně hodí

Podstatou vegetariánských karbanátků je připravit bezmasé jídlo, které tělu dodá potřebné bílkoviny a další živiny. Cizrna a ovesné vločky jsou ideální kombinací: luštěniny obsahují velké množství rostlinných bílkovin a ovesné vločky jsou bohaté na vlákninu, vitamíny skupiny B a minerály, díky čemuž podporují činnost trávicího systému, posilují imunitu a pomáhají udržovat dobrou fyzickou kondici.

Recept na karbanátky z cizrny a ovesných vloček

Do karbanátků z cizrny se často přidává petržel nebo kopr. Moje dítě tyto ingredience nemá rádo, proto jsem se rozhodla nepoužívat bylinky a místo nich jsem zvolila klasické koření, jako je česnek, sůl, pepř a mletý pepř.

Ingredience:

  • 400 g cizrny z konzervy (po scezení tekutiny),
  • 100 g ovesných vloček – běžných nebo horských,
  • 1 vejce,
  • 1 stroužek česneku,
  • půl lžičky soli, špetka pepře, půl lžičky mletého sladkého pepře,
  • strouhanka na obalování,
  • olej na smažení.

Vegetariánské karbanátky za pár minut. Moje dítě je miluje, i když tvrdí, že nesnáší zeleninu

Způsob přípravy:

  1. Ovesné vločky rozemlejte v mixéru na prášek.
  2. Do mísy mixéru přidejte cizrnu, zbavenou tekutiny, vejce, stroužek česneku protlačený lisem, sůl, pepř a mletou sladkou papriku. Vše smíchejte do husté kaše.
  3. Navlhčete si ruce a vytvarujte karbanátky, obalte je strouhankou.
  4. Osmažte na pánvi s rozehřátým olejem z obou stran do zlatova.