Pokud vaše dítě při pohledu na zelené karbanátky krčí nos, zkuste variantu s cizrnou a ovesnými vločkami. Vypadají jako mleté maso a chutnají velmi podobně. Hodí se jak do burgerů, tak k namáčení v domácí omáčce.
Karbanátky z cizrny a ovesných vloček jsou jednoduchou variantou blízkovýchodních falafelů. Pokud máte doma mixér, všechny ingredience můžete smíchat za méně než minutu. Pak už stačí jen vytvarovat karbanátky a osmažit je na pánvi.
Cizrna a ovesné vločky se k sobě ideálně hodí
Podstatou vegetariánských karbanátků je připravit bezmasé jídlo, které tělu dodá potřebné bílkoviny a další živiny. Cizrna a ovesné vločky jsou ideální kombinací: luštěniny obsahují velké množství rostlinných bílkovin a ovesné vločky jsou bohaté na vlákninu, vitamíny skupiny B a minerály, díky čemuž podporují činnost trávicího systému, posilují imunitu a pomáhají udržovat dobrou fyzickou kondici.
Recept na karbanátky z cizrny a ovesných vloček
Do karbanátků z cizrny se často přidává petržel nebo kopr. Moje dítě tyto ingredience nemá rádo, proto jsem se rozhodla nepoužívat bylinky a místo nich jsem zvolila klasické koření, jako je česnek, sůl, pepř a mletý pepř.
Ingredience:
- 400 g cizrny z konzervy (po scezení tekutiny),
- 100 g ovesných vloček – běžných nebo horských,
- 1 vejce,
- 1 stroužek česneku,
- půl lžičky soli, špetka pepře, půl lžičky mletého sladkého pepře,
- strouhanka na obalování,
- olej na smažení.
Způsob přípravy:
- Ovesné vločky rozemlejte v mixéru na prášek.
- Do mísy mixéru přidejte cizrnu, zbavenou tekutiny, vejce, stroužek česneku protlačený lisem, sůl, pepř a mletou sladkou papriku. Vše smíchejte do husté kaše.
- Navlhčete si ruce a vytvarujte karbanátky, obalte je strouhankou.
- Osmažte na pánvi s rozehřátým olejem z obou stran do zlatova.