Saláty se skvěle hodí na švédský stůl. Během více či méně elegantních večírků je lze snadno naservírovat na talíř a nasytit se vydatnou kombinací ingrediencí, aniž byste se museli posadit ke stolu. Je dobré, když banketový salát obsahuje bílkovinnou přísadu, například salám nebo vejce. Taková předkrm je sytý, díky čemuž můžete rychle utišit hlad a soustředit se na podstatu setkání.
Obsah:
- Banketový salát – seznam ingrediencí
- Banketový salát – jak ho připravit?
Jednou jsme se rozhodli uspořádat večírek s bufetovým stolem – tehdy jsem objevila recept na tento salát. Tak nám chutnal, že ho často připravuji při různých příležitostech. Kombinace vajec, konzervovaných hub, papriky, kukuřice, okurek a jablek vytváří harmonický celek, a pokud k tomu přidáte ještě kopr, výsledek je prostě vynikající.
Banketový salát – seznam ingrediencí
- 3 vejce,
- 1 plechovka konzervovaných žampionů (asi 300 g),
- 1 plechovka konzervované kukuřice (400 g),
- 4 plátky konzervované papriky,
- 2 okurky,
- ½ jablka,
- 3 lžíce majonézy,
- sůl, pepř (podle chuti),
- několik větviček kopru.
Banketový salát – jak ho připravit?
Vařte vejce natvrdo (8–10 minut od okamžiku, kdy voda začne vřít). Nechte je vychladnout, oloupejte a nakrájejte na kostky.
Sceďte marinádu z žampionů a nakrájejte je nebo nakrájejte na menší kousky. Sceďte marinádu z kukuřice. Nakrájejte plátky papriky na malé kousky. Nakrájejte okurky na půlkroužky. Oloupejte jablko a odstraňte jádřinec. Polovinu jablka nakrájejte na kostky.
Smíchejte v misce všechny ingredience salátu (kromě vajec). Osolte. Počkejte několik minut. Vylijte z misky šťávu, kterou pustila zelenina.
Do mísy přidejte vejce, majonézu a znovu všechny ingredience opatrně promíchejte. Dochuťte pepřem podle chuti. Pokud chcete, přidejte ještě trochu soli.
Kopr nakrájejte na jemno a posypte jím salát.