Mrkvový koláč je zajímavou alternativou ke klasickým pečivům, jako je cheesecake nebo jablečný koláč. Podívejte se, jak ho připravit, aby nebyl „kalorickou bombou“. Recept je opravdu velmi jednoduchý.
Mrkvový koláč je druh pečiva, které buď milujete, nebo nenávidíte. Často to souvisí s tím, zda máme rádi mrkev, nebo ne. Právě ona zde hraje „hlavní roli“. Těsto se často obohacuje ořechy a také skořicí, díky čemuž získává nádhernou kořeněnou vůni. Můžete ho také dochutit muškátovým oříškem, zázvorem nebo hřebíčkem. Ačkoli si tento dezert spojujeme s poměrně pracným procesem, ukazuje se, že se dá připravit opravdu rychle.
Jak připravit mrkvový koláč bez cukru? Recept
Mrkvový koláč bez cukru – ideální dezert pro ty, kteří dbají na svou linii. Objevila jsem recept Anny Lewandowské a teď ho peču velmi často.
Recept: Mrkvový koláč bez cukru
Tento koláč má opravdu vynikající chuť a každý si bude přidávat.
Ingredience
- 5 mrkví
- 2,5 šálku bezlepkové ovesné mouky
- 5 vajec
- 2/3 šálku kokosového oleje nebo kokosového másla
- půl šálku rozinek (nebo brusinek)
- lžíce skořice
- čajová lžička kardamonu
- čajová lžička jedlé sody
- čajová lžička muškátového oříšku
- půl čajové lžičky prášku do pečiva
Způsob přípravy
- Příprava ingrediencí. Rozinky opláchněte a spařte vroucí vodou. Mrkev nastrouhejte na jemném struhadle.
- Smíchání ingrediencí. Rozšlehejte vejce a postupně přidávejte mouku. Poté přidejte mrkev a ostatní ingredience. Na závěr přidejte máslo. Vše promíchejte.
- Pečení těsta. Formu vymastěte máslem a nalijte do ní těsto. Pečte při teplotě 180 stupňů Celsia po dobu jedné hodiny.
Zajímavým doplňkem tohoto koláče je krém z mascarpone. Stačí smíchat jedno 250gramové balení sýra se 3 lžícemi moučkového cukru a výslednou hmotu natřít na povrch dezertu. Pokud chcete zachovat zcela bezcukrovou verzi, použijte erythritol. Aby dort vypadal ještě lákavěji, můžete ho ozdobit vlašskými ořechy.
Na co je třeba pamatovat při přípravě mrkvového dortu?
Pro přípravu tohoto koláče je nejlepší vybrat čerstvou mrkev – pak bude pečivo ještě sladší. Nastrouhejte ji na jemném struhadle, aby se dobře rozložila v těstě a dodala mu vlhkost. Pamatujte také, že byste neměli přehánět množství mouky, jinak bude pečivo příliš hutné a nechutné.
Je také důležité těsto nemíchat příliš dlouho, protože by mohlo dojít k jeho provzdušnění a popraskání během pečení. Předehřejte troubu předem, nejlépe na začátku přípravy těsta. Díky tomu nebudete muset čekat, až se trouba zahřeje na požadovanou teplotu. Na konci pečení zkontrolujte, zda je dezert hotový, pomocí „tyčinky“. Propíchněte těsto dřevěnou špejlí na špízy. Pokud na špejli nezůstane těsto, znamená to, že pečeně je hotová.