Vrstvy zdravé zeleniny prokládám chutnými přísadami. Stačí několik jednoduchých ingrediencí, abyste za méně než hodinu připravili chutné jídlo.
Zapečená lilek je ideálním řešením pro všechny, kteří ocení zdravé jídlo. Kombinace této zeleniny, šťavnatých rajčat, táhlého sýra, mletého masa a voňavých bylinek je skutečným potěšením pro chuťové pohárky. Jídlo inspirované středomořskou kuchyní je ideální pro lehký oběd nebo vydatnou večeři.
Jak připravit lilkovou zapékanou?
Příprava zapékané není nijak náročná. Klíčovým krokem je příprava lilku. Abych se zbavila přirozené hořkosti, nakrájím zeleninu na plátky a posypu solí. Pod vlivem soli lilky pustí vodu, díky čemuž jsou po upečení měkčí a méně hořké. Po 10 minutách plátky lilku opláchnu pod tekoucí vodou a důkladně osuším papírovou utěrkou. Opeču je z obou stran na olivovém oleji a poté odstraním přebytečný tuk na papírové utěrce.
Tip: Věnujte pozornost teplotě olivového oleje. Pokud olej nebude horký, lilek ho nasákne a nebude chutnat.
Náplň do zapékané je klasická italská omáčka na bázi mletého hovězího masa, konzervovaných a koktejlových rajčat, cibule, česneku a zeleniny. Místo konzervovaných rajčat můžete použít pouze čerstvá rajčata nebo hustou passatu. Chuť zapečené zeleniny zvýrazňuji aromatickou mozzarellou v kuličkách a strouhaným parmazánem. Hodí se také jiné dobře roztavitelné sýry, například čedar, gouda, ementál. Skvěle se k ostatním ingrediencím hodí také sýry gorgonzola a brie.
Recept: Zapečená lilky a maso
Nápad na vydatné jídlo k obědu nebo teplé večeři.
Ingredience
- 2 střední lilky
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička oregana
- sůl a pepř
Na omáčku:
- 2 plechovky nakrájených rajčat
- 150 g cherry rajčat
- 1 střední cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 větvičky oregana
- 1 větvička tymiánu
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
Dále:
- 2 kuličky mozzarelly
- 6 lžic strouhaného parmazánu
- lístky bazalky na ozdobu
Způsob přípravy
- Příprava lilku.Lilky umyjte a nakrájejte na plátky o tloušťce asi 1 cm, posypte solí z obou stran a nechte 15 minut odležet, poté důkladně opláchněte a osušte.
- Smažení lilku. Plátky lilku osmažte na 2 lžících olivového oleje do zlatova a osušte papírovou utěrkou.
- Příprava masa. Zahřejte olivový olej a osmažte maso, rozbijte velké kusy. Na konci smažení přidejte oregano, sůl a pepř podle chuti. Vyjměte maso z pánve.
- Příprava rajčatové omáčky. Na pánvi po smažení masa osmažte nakrájenou cibuli. Přidejte jemně nakrájený česnek, konzervovaná rajčata, nakrájená cherry rajčata a smažte, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. Přidejte lístky oregana a tymiánu oddělené od stonků, sůl a čerstvě mletý pepř.
- Příprava.Přidejte osmažené mleté maso do horké omáčky a promíchejte. Do formy vrstvěte plátky lilku, rajčatovou omáčku s masem, nakrájenou mozzarellu a parmazán.
- Pečení.Pečte lilkovou zapékanou asi 30 minut při teplotě 180 stupňů Celsia (horní a dolní topení, bez konvekce).
Lilkovou a masovou zapékanou podávám horkou. Před podáváním ozdobím pokrm lístky bazalky nebo jinými bylinkami.
Další varianty lilkových zapékaných pokrmů
Plátky lilku lze zapékat s různými náplněmi. Moje rodina má mimo jiné velmi ráda zapékané lilky v následujících variantách:
- s humusem a vlašskými ořechy – veganská verze vydatné zapékané kombinuje chuť humusu s křupavostí pražených ořechů a jemností pečeného lilku;
- s pečeným sýrem halloumi, olivami a cherry rajčátky – zapečený pokrm v řeckém stylu – ideální nápad na rychlou a chutnou večeři;
- s pečeným kuřecím masem, ricottou a špenátem – tato verze zapečeného pokrmu z lilku se skvěle hodí jako vydatný oběd. Kombinace kousků kuřecích prsou, špenátu a ricotty vytváří krémovou, lehkou a voňavou omáčku.