Přeskočit na obsah

Recept na sušenky, který znala každá babička. Jsou křupavé a ideální k namáčení do čaje.

Babiččiny sušenky z mlýna – nezapomenutelná pochoutka. Křupavé, máslové a charakteristického tvaru, připomínají dětství a typickou vůni, která se šířila po celém domě. Budete potřebovat jen několik ingrediencí.

Není nic sentimentálnějšího než vůně sušenek, které vycházely přímo z mlýnku na maso stojícího na kuchyňském stole. Pamatuji si, jak jsem jako dítě seděla vedle babičky a napjatě sledovala, jak z kovového zařízení vycházejí rovné proužky těsta, které jsme pak pokládali na plech. Bylo to opravdové rituál – nejprve jsme společně hnětly těsto, pak jsme si hrály s lisem a nakonec jsme netrpělivě čekaly, až se upečou. Dnes, když se pouštím do tohoto receptu, vím, že některé chutě nikdy nevyjdou z módy.

Recept na sušenky, který znala každá babička. Jsou křupavé a ideální k namáčení do čaje.
Babiččiny sušenky z mlýna

Recept na sušenky připravené v mašince. Tradiční způsob, který vždy vyjde

Sušenky připravené v mašince mají jedinečný tvar a výjimečnou chuť. K jejich přípravě stačí několik jednoduchých ingrediencí, které jsou obvykle po ruce. Skvěle se hodí k horkému čaji nebo kávě.

Ingredience:

  • 500 g pšeničné mouky,
  • 250 g másla,
  • 120 g moučkového cukru,
  • čajová lžička prášku do pečiva,
  • půl čajové lžičky jedlé sody,
  • 2 čajové lžičky vanilkového cukru,
  • 3 žloutky.

Jak dlouho péct křupavé sušenky z cukrářské mašiny? Zkontrolujte, zda jsou dokonale křupavé

Tajemství úspěšných sušenek spočívá v dobrém těstě, ale také ve správném čase pečení. Při příliš krátkém pečení budou bledé a příliš měkké, při příliš dlouhém pečení mohou být tvrdé a hořké. Správný okamžik je, když začnou získávat zlatavou barvu a krásnou vůni.

Recept na sušenky, který znala každá babička. Jsou křupavé a ideální k namáčení do čaje.
Babiččiny sušenky z mlýna

Způsob přípravy:

  1. Prosijte mouku na váleček a přidejte nakrájené máslo. Uprostřed hromádky vytvořte prohlubeň a nasypte do ní moučkový cukr, prášek do pečiva, sodu a vanilkový cukr, poté přidejte žloutky.
  2. Vše promíchejte rukama, těsto by mělo být měkké a pružné. Pokud je příliš suché, můžete přidat trochu bílku nebo smetany, a pokud je příliš vlhké, posypte ho ještě moukou. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a vložte na hodinu do lednice.
  3. Po vychladnutí těsto rozdělte na dvě části. Jednu část ihned použijte k tvarování, druhou nechte v lednici. Na mlýnek na maso nasaďte speciální nástavec na sušenky, vložte část těsta a opatrně zatlačte.
  4. Postupně budou vycházet rovné proužky, které stačí držet rukou a krájet na kousky dlouhé asi 7 cm. Vytvarované sušenky položte na plech potřený olejem nebo pokrytý papírem na pečení.
  5. Předehřejte troubu na 180 °C a pečte asi 15 minut, dokud nezískají zlatavou barvu. Po vytažení je nechte úplně vychladnout, teprve pak budou opravdu křupavé.
  6. Nejlepší chuť mají druhý den. Skladujte je v kovové dóze, díky čemuž zůstanou čerstvé a křupavé po mnoho dní.