Přeskočit na obsah

Připravte je nejen na svátky. Křupavé kynuté koláčky potěší ochucenou náplní

V mnoha domácnostech se koláčky spojují především se svátky, ale není to pravidlo – stojí za to je připravovat i v jiných měsících. Tradiční koláčky jsou opravdovou klasikou, ale jejich varianta z listového těsta s kvasnicemi vás také nezklame a potěší svou chutí v každém ročním období.

Listové kynuté koláčky vás potěší svou chutí

Listové koláčky jsou jedinečnou variantou tradičního pečiva, která v sobě spojuje to nejlepší z obou druhů těsta: listového a kynutého. Díky tomu těsto získává příjemnou křupavost zvenčí a měkkost uvnitř. Tato kombinace činí koláčky lahodnými jak v horkém stavu, jako doplněk k boršči nebo jiným polévkám, tak i jako předkrm na večírcích.

Připravte je nejen na svátky. Křupavé kynuté koláčky potěší ochucenou náplní

Tipy a tajemství dokonalého listového těsta

Listové těsto je zajímavá kombinace dvou struktur: listové a jemné kynuté. Liší se tím, že místo klasického kynutého kvásku a dlouhého hnětení se používá malé množství čerstvých kvasnic, které stačí rozetřít s cukrem do tekutého stavu. Klíčovou ingrediencí je studené máslo, rozetřené s moukou do jemné drobenky, které těstu dodává charakteristickou křupavost.

Po přidání vajec a smetany se těsto krátce hněte, pouze do spojení ingrediencí. Nevyžaduje kynutí ani intenzivní provzdušňování, ihned po přípravě se může tvarovat. Pro lepší efekt je možné těsto dodatečně ochladit, což usnadní vyválení a umožní zachovat hustou strukturu pečiva. Po upečení jsou koláčky křupavé zvenku a jemné a měkké uvnitř, tedy přesně takové, jaké by dobré listové těsto mělo být.

Recept na koláčky z listového těsta

Ingredience na těsto:

  • 500 g pšeničné mouky,
  • 250 g másla,
  • 3 vejce,
  • 50 g čerstvého droždí,
  • 100 g smetany 18 %,
  • 10 g cukru,
  • špetka soli

Ingredience na náplň:

  • 400 g vařeného masa,
  • 1 velká cibule,
  • 1 vejce,
  • 30 ml oleje,
  • 1 stroužek česneku,
  • 1 čajová lžička majoránky,
  • 1 čajová lžička tymiánu,
  • půl čajové lžičky mletého sladkého pepře,
  • špetka černého pepře,
  • špetka soli.

Připravte je nejen na svátky. Křupavé kynuté koláčky potěší ochucenou náplní

Způsob přípravy:

  1. Cibuli a česnek očistěte, nakrájejte na jemno, osmažte na oleji a přidejte k mletému masu spolu s vejcem a kořením.
  2. Vše důkladně promíchejte a nechte vychladnout.
  3. Kvasnice rozetřete s cukrem do tekutého stavu.
  4. Mouku prosejte do velké mísy, přidejte sůl a promíchejte.
  5. Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a promíchejte prsty, dokud nevzniknou drobné drobky.
  6. Vmíchejte vejce, přidejte smetanu a tekuté droždí, vypracujte hladké a pružné těsto.
  7. Těsto vložte na 30 minut do lednice, aby trochu ztuhlo a bylo snazší ho vyválet.
  8. Rozdělte ho na 6–8 částí a každou rozválejte do obdélníku.
  9. Podél delší strany rozložte náplň a stočte do pevného rohlíku tak, aby spoj byl dole.
  10. Rohlík nakrájejte na malé koláčky, rozložte je na plech vyložený papírem na pečení.
  11. Rozšlehejte vejce vidličkou.
  12. Potřete jím koláčky rovnoměrně shora.
  13. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia po dobu 20 minut, dokud nebudou zlatavé a mírně křupavé.