Přeskočit na obsah

Ovesná kaše je bohatá na vlákninu a bílkoviny. Snižuje riziko mrtvice a srdečních onemocnění je bohatá na vlákninu a bílkoviny. Snižuje riziko mrtvice a srdečních onemocnění

Většina z nás už slyšela o ovsu a jeho mnohostranném využití: je výživný díky obsahu vlákniny, bílkovin a silných antioxidantů. Ovesná kaše je v naší zemi docela populární. Ale slyšeli jste už o ovesných vločkách a jejich výjimečných prospěšných vlastnostech? Pojďme se blíže seznámit s tímto celozrnným produktem.

Jednou z nejdůležitějších výhod ovesné kaše je její pozitivní vliv na srdce.

Ovesná kaše je bohatá na vlákninu a bílkoviny. Snižuje riziko mrtvice a srdečních onemocnění je bohatá na vlákninu a bílkoviny. Snižuje riziko mrtvice a srdečních onemocnění
Ovesná kaše

Jak se vyrábí ovesné vločky?

Ovesné vločky se vyrábějí z celých zrn ovsa, která se v této podobě nazývají ovesná jádra. Zrna lze také rozdrtit na dvě nebo tři části, čímž se získá takzvaná drcená ovesná kaše. V obou případech se zrna praží při nízké teplotě, díky čemuž si zachovávají více živin než například oblíbené ovesné vločky. Kromě toho se právě z ovesných vloček vyrábějí jiné formy ovsa – například zmíněné ovesné vločky se vyrábějí ze zrn, která prošla dodatečným zpracováním.

Ovesná kaše se vyznačuje ořechovou chutí. Má mírně lepkavou, měkkou, ale zároveň pružnou konzistenci. Skvěle se hodí jak k sladkým, tak i slaným pokrmům. Můžete ji jíst k snídani s oblíbeným ovocem, ořechy, mlékem nebo jogurtem, ale také k obědu s masovými pokrmy, saláty nebo různými dezerty. Tato kaše je vynikající alternativou k těstovinám nebo rýži (například v polévce).

Proč je užitečné jíst ovesnou kaši?

Jedním z hlavních důvodů, proč zařadit tuto kaši do jídelníčku, je její vysoká nutriční hodnota. Díky minimálnímu zpracování obsahuje mnoho cenných složek – je skutečným pokladem vitamínů a minerálů – včetně manganu, fosforu, hořčíku a vitamínů skupiny B (niacin a kyselina pantotenová).

Mangan podporuje štěpení cholesterolu, bílkovin a sacharidů, posiluje imunitu a také posiluje kosti a reprodukční systém. Fosfor podporuje zdraví kostí a zubů a pomáhá vstřebávat tuky a sacharidy. Hořčík zlepšuje výkonnost organismu, reguluje hladinu cukru v krvi, podporuje srdce a může zmírňovat příznaky deprese.

Vitamíny skupiny B zase zvyšují hladinu energie, podporují mozek a zdraví buněk. Všechny tyto složky vzájemně spolupracují a přinášejí organismu mnoho zdravotních výhod.

Za prvé: kaše posiluje srdce

Jednou z nejdůležitějších výhod ovesné kaše je její pozitivní vliv na srdce. Je bohatá na rozpustnou vlákninu, zejména beta-glukan, který pomáhá snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu (LDL). Díky tomu posiluje zdraví kardiovaskulárního systému. Kromě toho studie ukazují, že tento druh vlákniny zlepšuje regulaci hladiny cukru v krvi, což je zvláště důležité pro lidi s diabetem 2. typu. Pravidelná konzumace ovesné kaše snižuje riziko mrtvice a srdečních onemocnění.

Za druhé: kaše podporuje hubnutí

Ovesná kaše je cenným zdrojem vlákniny, která hraje klíčovou roli při hubnutí. Kromě toho nám v kombinaci s bílkovinami obsaženými v ovesné kaši dodává pocit sytosti na delší dobu, což omezuje snackování. Kromě toho má tento druh kaše také nízký obsah cukru, díky čemuž je ideální pro diety zaměřené na hubnutí.

Za třetí: kaše pečuje o zdraví kostí

Další výhodou ovesné kaše je její pozitivní vliv na kosti – obsahuje složky, které mají klíčový význam pro jejich strukturu a pevnost – hořčík, fosfor, vápník, mangan a draslík. Nedostatek hořčíku zvyšuje riziko osteoporózy a zlomenin, proto je jeho přítomnost ve stravě nesmírně důležitá.

Studie také ukazují, že draslík může zmírňovat příznaky revmatoidní artritidy a konzumace produktů, jako je ovesná kaše, může snižovat bolesti s ní spojené.

Za čtvrté: kaše je zdrojem antioxidantů

Ovesná kaše je také zdrojem cenných antioxidantů. Malá zrna obsahují mimo jiné fenolové kyseliny a avenantramidy, které pomáhají neutralizovat volné radikály v těle.

Výzkumy vědců ukazují, že avenantramidy mohou zmírňovat záněty a svědění kůže a také snižovat riziko podráždění, rakoviny tlustého střeva nebo srdečních onemocnění. Fenolové kyseliny zase pomáhají bojovat s depresí a zmírňují příznaky oxidačního stresu.

Páté: kaše zlepšuje metabolismus

Vysoký obsah vlákniny (rozpustné i nerozpustné) v ovesné kaši má také příznivý vliv na trávicí systém. Nerozpustná vláknina zvyšuje objem stolice a předchází zácpě, zatímco rozpustná vláknina působí jako prebiotikum a podporuje rozvoj prospěšných střevních bakterií. To zase přispívá ke správnému trávení a celkovému zdraví organismu.

Za šesté: kaše pomáhá udržovat pokožku v dobrém stavu

Ovesná kaše ovlivňuje stav a vzhled pokožky. Cenné vitamíny a minerály pomáhají udržovat pružnost pokožky, zpomalují procesy stárnutí a podporují tvorbu kolagenu – bílkoviny, která zabraňuje její ochabnutí. Tato úžasná zrna také obsahují zinek, který urychluje hojení ran, podporuje regeneraci kožních buněk a přispívá k jejímu zdravému vzhledu.

Ovesná kaše je bohatá na vlákninu a bílkoviny. Snižuje riziko mrtvice a srdečních onemocnění je bohatá na vlákninu a bílkoviny. Snižuje riziko mrtvice a srdečních onemocnění
Ovesná kaše

Kontraindikace

Navzdory četným výhodám konzumace kaše ji nemůže jíst každý – trávicí systém některých lidí ji nemusí snášet, zejména u lidí s nesnášenlivostí lepku nebo celiakií. V takovém případě je nutné vybírat ovesnou kaši s certifikátem bezlepkové. Lidé, kteří obvykle nejedí potraviny bohaté na vlákninu, mohou zpočátku pociťovat mírné zažívací potíže, proto je lepší začít s malými porcemi, aby si tělo mohlo zvyknout.