Přeskočit na obsah

Křupavé brambory k nedělnímu obědu. Připravte je tak, jak to dělají Britové

Není nic lepšího než zlatavé křupavé brambory podávané k obědu. Ačkoli jsme v České republice zvyklí na vařené nebo šťouchané brambory, Britové vyvinuli způsob, díky kterému jsou pečené brambory křupavé zvenku a měkké uvnitř. Tento jednoduchý trik můžete použít ve své kuchyni a výsledek potěší celou rodinu.

  • Brambory – oblíbená příloha k obědu
  • Britský trik pro přípravu nejkřupavějších brambor – recept a příprava

Není žádným tajemstvím, že pečené brambory chutnají nejlépe přímo z ohně. Pokud však nemáte po ruce živý oheň, využijte starý britský recept. Brambory připravené tímto způsobem budou stejně křupavé jako smažené, ale mnohem zdravější.

Křupavé brambory k nedělnímu obědu. Připravte je tak, jak to dělají Britové

Brambory – oblíbená příloha k obědu

Ačkoli se nám brambory jeví jako typická česká příloha k obědu, u nás se objevily relativně pozdě. Jejich domovinou je Jižní Amerika a do Evropy je v 16. století přivezli námořníci. Od té doby se stal trvalou součástí našich jídelníčků v různých podobách. Vařené brambory jsou přílohou k hlavním jídlům, najdeme je také v polévkách. Děláme z nich knedlíky, bramboráky, přidáváme je do salátů a smažíme jako hranolky.

V britské kuchyni mají brambory stejně vysoký status. Pečené brambory, takzvané „roast potatoes“, jsou téměř povinnou přílohou k nedělnímu pečenému masu. Hlavní je, aby byly zvenku zlatavé a křupavé a uvnitř měkké a nadýchané. Britové mají svůj osvědčený tajemství.

Britské tajemství nejkřupavějších bramborových plátků – recept a příprava

Pokud chcete, aby vaše pečené brambory byly dokonalé, přesně se řiďte britským receptem. Vypadá složitě, ale nevyžaduje žádné zvláštní kuchařské dovednosti. Hlavní je, aby brambory měly střední obsah škrobu. Před přípravou je lepší je nechat přes noc v ledničce. Díky tomu se část škrobu přemění na cukr.

Ingredience

  • kilogram středně velkých brambor;
  • hrubozrnná sůl;
  • 2 lžíce másla, kachního tuku nebo jiného tuhého tuku;
  • 1 čajová lžička čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián);
  • ¼ čajové lžičky černého pepře;
  • 1 lžíce oleje s vysokou teplotou kouření (například řepkový);
  • několik stroužků česneku nakrájených na plátky;
  • čerstvá petržel nebo jiné jemné bylinky na posypání před podáváním.

Křupavé brambory k nedělnímu obědu. Připravte je tak, jak to dělají Britové

Příprava:

Předehřejte troubu na 200 °C a připravte si velký plech. Oloupané nebo neoloupané brambory nakrájejte na čtvrtiny.

Vložte brambory do hrnce se studenou vodou, osolte a vařte, dokud nezačne voda vřít. Poté snižte teplotu a vařte ještě asi 15 minut.

Vodu z brambor slijte a nechte je 5 minut vychladnout. Energeticky je protřepejte v hrnci nebo cedníku, aby povrch byl drsný. Tím získáte křupavou kůrku.

Mezitím připravte tuk: rozpusťte máslo se sádlem, přidejte bylinky, sůl a pepř.

Vložte prázdný plech do trouby na 5 minut, poté na něj nalijte tuk a zahřejte. Brambory položte řezanou stranou dolů a lehce je přitlačte.

Pečte asi 20 minut, poté brambory otočte a přidejte česnek. Pečte dalších 25 minut, dokud nebudou zlaté a křupavé. V případě potřeby prodlužte pečení o dalších 5-10 minut. Před podáváním posypte čerstvou petrželkou nebo jinými bylinkami.