Přeskočit na obsah

Dvě ingredience, tři minuty a mixér. Tak se připravuje moje oblíbená pasta, od které se nelze odtrhnout.

Když nemám čas, ale chci jíst něco zdravého a výživného, je tato pasta ideální. Je hladká, krémová, plná chuti a energie a připravíte ji během několika minut.

Začal jsem tuto pastu připravovat, když jsem hledal nápad na rychlou snídani, která nevyžaduje mnoho přísad. Nejvíc se mi líbí její přirozená chuť a to, že se dá připravit prakticky okamžitě. Avokádo a vejce tvoří duo, které dodává pastě sametovou konzistenci a sytou chuť. Právě tato jednoduchost mě nutí se k ní pravidelně vracet a často ji sdílet s přáteli.

Dvě ingredience, tři minuty a mixér. Tak se připravuje moje oblíbená pasta, od které se nelze odtrhnout.

Jak připravit pastu z avokáda a vajec?

Pokud potřebujete porci pro více lidí nebo si ji chcete vzít s sebou do práce, stačí zdvojnásobit množství ingrediencí. Pasta, kterou sníte později, může ztmavnout, ale to není důvod k obavám. Tomu se však můžete vyhnout tím, že ji pokapete citronovou šťávou. To trochu změní chuť, ale nezkazí ji.

Je důležité, aby avokádo bylo měkké, jinak bude obtížné dosáhnout hladké konzistence pasty. Čerstvou vůni můžete zesílit přidáním trochu nasekané máty. Přidáním vody se pasta stane méně hustou, ale můžete také přidat několik kapek olivového oleje nebo lžičku jogurtu, aby získala sametovou texturu. Lněné semínko se skvěle hodí k dýňovým semínkům, díky čemuž lze snadno obohatit jak chuť, tak vzhled pokrmu.

Recept: Pasta z avokáda a vajec

Jednoduchá pasta z avokáda a vajec, hotová za 3 minuty.

Ingredience

  • 1 zralé avokádo
  • 2 vařená vejce
  • 2 lžíce studené vody
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvý kopr na posypání
  • 1 čajová lžička lněného semínka na ozdobu

Způsob přípravy

Příprava ingrediencí. Avokádo oloupejte a odstraňte pecku. Vejce uvařte natvrdo, asi 10 minut, oloupejte a odstraňte zbytky skořápky.

Mixování. Smíchejte avokádo s vejci a postupně přidávejte vodu, dokud pasta nezíská krémovou konzistenci, ale nebude příliš tuhá. Dochuťte solí a pepřem. Kopr a lněné semínko můžete posypat na chléb nebo smíchat s pastou.

Dvě ingredience, tři minuty a mixér. Tak se připravuje moje oblíbená pasta, od které se nelze odtrhnout.

Čím nahradit vejce v takové pastě?

Vejce není vždy po ruce a ne každý ho má rád. Naštěstí pasta z avokáda chutná skvěle i v jiných variantách – zde je několik jednoduchých a chutných náhrad.

  • Cizrna – dodává krémovou konzistenci a bílkoviny, skvěle se hodí k citronu a bylinkám.
  • Bílý sýr – činí pastu sytější a dodává jí jemnou, mírně mléčnou chuť.
  • Tuňák – dodává charakter a proměňuje pastu v plnohodnotné bílkovinové jídlo.
  • Bílé fazole – hladká, neutrální základna, která dobře absorbuje koření a dodává krémový efekt.