Delikatesa ze sušeného ovoce je opravdovým požitkem: nadýchaný kakaový piškot, proložený jemným krémem ze smetany a mascarpone, plněný voňavým sušeným ovocem. To vše doplňuje sametová poleva ze dvou druhů čokolády, proložená křupavými vlašskými ořechy. Dort je ideální pro svátky, rodinné oslavy nebo prostě pro chvíle, kdy máte chuť na něco výjimečného.
Ingredience
Piškot:
- 5 velkých vajec
- 160 g cukru
- 100 g pšeničné mouky
- 40 g kakaa
- špetka soli
Krém:
- 400 g smetany 30 %
- 200 g sýra mascarpone
- 40 g moučkového cukru
- 2 čajové lžičky želatiny 4 polévkové lžíce vody
- 150 g sušeného ovoce (směs vlašských ořechů, rozinek, kandované pomerančové kůry, sušených brusinek a mandlí)
Poleva:
- 100 g hořké čokolády
- 100 g mléčné čokolády
- 2 lžíce másla
- hrst vlašských ořechů
Potřebné kuchyňské náčiní
Rozměry plechu: 34 x 24 cm
Postup
1 Připravte si piškot. Oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte s trochou soli do husté pěny a na konci šlehání postupně přidávejte cukr. Poté přidejte po jednom žloutky a opatrně promíchejte mixérem na nízké rychlosti.
2 Prosijte mouku a kakao, přidejte do vaječné hmoty a promíchejte špachtlí. Těsto přelijte do formy (o rozměrech přibližně 34 x 24 cm) vyložené pečícím papírem. Pečte při 170 °C asi 35 minut, dokud není suchý. Vychladlý piškot rozkrojte na 3 stejné části.
3 Želatinu namočte do 4 lžic studené vody a zahřejte, dokud se nerozpustí (nevařte). Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem do husté konzistence, přidejte mascarpone a promíchejte. Do krému nalijte rozpuštěný želatin a důkladně promíchejte. Přidejte sušené ovoce a opatrně promíchejte špachtlí.
4 Na první plát piškotového korpusu naneste část krému a uhlaďte. Položte druhý korpus, znovu krém, pak třetí korpus a zbytek krému. Dort dejte na 1 hodinu do lednice, aby ztuhnul.
5 Rozpusťte čokoládu spolu s máslem ve vodní lázni nebo v hrnci na mírném ohni. Na konci přidejte ořechy a promíchejte. Polejte vrch dortu rovnoměrnou vrstvou.