Toto jídlo připravuji, když se chci pochlubit. Díky geniální náplni je obyčejné kuře chutné jako milion dolarů. Vždycky ji připravuji ve větším množství. Nakrájím ji na plátky a dám na chléb místo salámu.
Existuje tolik chutných pokrmů z kuřete a roláda je jedním z mých oblíbených. Stačí trochu mletého masa, aby se z nudných kotlet stala výjimečná pochoutka. S tímto receptem bude maso dokonalé.
Jak připravit kuřecí roládu se sýrem?
K její přípravě potřebujete velké kousky masa. Nakrájíte je, naklepete a poté naplníte náplní. Vše je třeba srolovat a osmažit, poté můžete dát do trouby. Takto připravená roláda má křupavou kůrku a šťavnatý střed.
Recept: Kuřecí roláda se sýrem a švestkami
Jemné kuřecí maso, stočené s náplní ze žlutého sýra a švestek.
Ingredience
- 2 velké kuřecí prsa (asi půl kila)
- 1/2 šálku strouhaného sýra
- 150 g sušených švestek
- 3 lžíce husté smetany 18 %
- 4 lžíce oleje
- pepř a sůl podle chuti
Způsob přípravy
- Položení masa. Nakrájejte maso na plátky. Položte je na kus alobalu tak, aby těsně přiléhaly k sobě a tvořily jednu vrstvu. Jemně je naklepejte paličkou.
- Srolování rolády. Maso posypte solí a pepřem. Poté posypte sýrem a rovnoměrně rozložte švestky. Srolujte pevný roládu a svázejte ji kuchyňským provázkem nebo zajistěte párátky. Posypte solí a pepřem.
- Opékání masa. Rozpalte olej na pánvi a položte roládu švem dolů. Opékejte 3-4 minuty z každé strany, dokud se nezačne hnědnout.
- Pečení. Přeneste roládu do pekáče a polijte tukem ze pánve. Zakryjte nádobí, například hliníkovou fólií, a vložte do trouby předehřáté na 190 stupňů na 25 minut. Poté sejměte víko a pečte dalších 10 minut.
Jaká náplň se hodí do kuřecího roládu?
Klasickými ingrediencemi náplně jsou hořčice, kterou se potírá maso, proužky nakládané okurky a plátky slaniny. K tomu se často přidávají švestky nebo meruňky. Slaninu lze nahradit klobásou nebo šunkou. Další přísady jsou brokolice s plísňovým sýrem, mozzarella se sušenými rajčaty nebo kaše se zeleninou. Aby náplň nebyla suchá, přidávají se dovnitř kousky másla.
Roládu lze zabalit s pestem z bazalky nebo červenou omáčkou, špenátem s fetou nebo náplní ze smažených hub s cibulí. Jídlo je vhodné dochutit čerstvým nebo granulovaným česnekem a bylinkami, jako je majoránka, tymián, nasekaný česnek nebo petržel.
Jak péct kuřecí rolády v troubě?
Maso s náplní můžete vložit do pečeného rukávu nebo zabalit do hliníkové fólie (lesklou stranou dovnitř). Díky tomu bude šťavnatější a voňavější. Tyto metody volím jen zřídka, protože mají své nevýhody. Použití sáčku prodlužuje dobu pečení pokrmu v troubě. A fólie není zcela neškodná pro zdraví. Při kontaktu s potravinami se do nich dostávají částice kovu, kterých je v organismu již tak dost. Ačkoli vrstva hliníku zachovává tvar rolky a usnadňuje rovnoměrné pečení, tepelně odolné nádobí je stejně vhodné.