Přeskočit na obsah

Ve srovnání s mou verzí s hruškami je jablečná kaše jen průměrná. Dokonce i moje žárlivá švagrová chce recept.

Jsou tu nějací milovníci hrušek a nadšení podzimníci? Pokud ano, tento recept je pro září a říjen naprostou nutností. Inspirován jablečnou kaší, ale mnohem lepší, protože obsahuje lahodné, rumově zbarvené, medovou polevou lesknoucí se karamelizované hrušky. K vytvoření tohoto snídaňového uměleckého díla není potřeba mnoho.

Ačkoli hrušky nejsou tak populární jako jablka, zaslouží si plnou pozornost, zejména když se na trzích a v supermarketech objevují slavné odrůdy Conference a Favourite. Jsou vynikající nejen k přímé konzumaci, ale také zapečené nebo pražené, a karamelizované na pánvi jsou doslova poezií.

Kromě toho v misce vynikají také křupavé vlašské ořechy a povinná skořice, díky které jídlo na dobrý začátek dne zahřeje a připomíná chuť jablečného koláče.

Ve srovnání s mou verzí s hruškami je jablečná kaše jen průměrná. Dokonce i moje žárlivá švagrová chce recept.
Ovesná kaše s karamelizovanou hruškou

Jak připravit hrušky do ovesné kaše?

Vzhledem k tomu, že hrušky jsou zde nejdůležitější, stojí za to se jim chvíli věnovat. V jablečném snídani se objevují dvěma způsoby – nakrájené na kostičky a zamíchané do ovesné kaše a jako chutná dekorace. A právě ty druhé dělají nejlepší práci a díky nim jídlo vypadá jako z restaurace.

Abychom dosáhli tohoto efektu, vyplatí se použít ruční kráječ na zeleninu a ovoce (tzv. mandolínu). Díky tomu budou plátky dostatečně tenké a stejně široké. Teprve po nakrájení vyřízněte jádřince a odstraňte co nejméně dužiny, aby porce měly hezký oválný tvar hrušky.

Poté je vhoďte do máslovo-medového karamelu a smažte do zlatova. Zde je třeba dávat pozor a neustále kontrolovat teplotu na pánvi. Chcete, aby hruška změkla a získala jantarovou barvu, ale může se rychle připálit a pak bude hořká. Nejlepší je vybrat ještě poměrně tvrdé ovoce s pevnou dužinou, které se pod vlivem tepla nerozpadne.

Ovesná kaše s karamelizovanou hruškou – recept

Ingredience:

  • 1 hruška
  • hrst vlašských ořechů
  • 6 lžic ovesných vloček
  • 1 sklenice mléka
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka cukru
  • 1 špetka skořice
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička citronové šťávy

Příprava:

  1. Nakrájejte hrušku – část na kostičky, část na plátky. Nejlepší je, když nebudete loupat slupku, zejména u části určené na ozdobu, jinak se budou rozpadat.
  2. Ořechy opražte na suché pánvi. Několik z nich nakrájejte na menší kousky a zbytek nasekejte na jemno.
  3. Do hrnce nasypte ovesné vločky a zalijte je mlékem (může to být i rostlinný nápoj, například mandlový). Přidejte sůl, trochu cukru a skořici. Zahřívejte, dokud vločky neabsorbují většinu tekutiny a kaše částečně nezhoustne. Přidejte nakrájenou hrušku a ještě chvíli zahřívejte na malém plameni. V případě potřeby přidejte více mléka nebo vody.
  4. Rozpusťte máslo na pánvi. Přidejte med a citronovou šťávu. Zahřívejte, dokud nevznikne světlý karamel. Vložte plátky hrušek tak, aby vytvořily jednu vrstvu, jinak se slepí. Smažte je chvíli, dokud nezměknou a nezmění barvu na jantarovou.
  5. Ovesnou kaši smíchejte s jemně nasekanými vlašskými ořechy a dejte do misky. Ozdobte zbývajícími ořechy, plátky karamelizovaných hrušek, volitelně mátou nebo tymiánem. Polijte zbývajícím karamelem z pánve. Podávejte ihned.
Ve srovnání s mou verzí s hruškami je jablečná kaše jen průměrná. Dokonce i moje žárlivá švagrová chce recept.
Ovesná kaše s karamelizovanou hruškou

Jak ozvláštnit hruškovou kaši?

Kromě skořice můžete použít i jiné koření, jako je kardamon, hřebíček nebo dokonce šafrán. Zajímavým nápadem je ozdobit hotové jídlo kandovaným zázvorem.

Pokud nemáte rádi vlašské ořechy, můžete stejně dobře použít mandle, pistácie, lískové ořechy nebo pekanové ořechy. Někteří lidé před servírováním do misky smíchají kaši s řeckým jogurtem, aby měla více bílkovin. Svou hruškovou snídani můžete také posypat chia semínky nebo přidat lněné semínko.