Přeskočit na obsah

Ovoce zaliju sirupem a uzavřu do sklenice. Je to sladká pochoutka na zimu.

Ovocné zásoby zaujímají v mé spíži zvláštní, čestné místo. Určitě dobře znáte tuto chuť z dětství – nyní ji můžete snadno znovu vytvořit a uzavřít do sklenice, abyste si ji mohli vychutnávat po celý rok, bez ohledu na roční období.

Hrušky v sirupu jsou jedním z těch domácích pokrmů, které vyvolávají vzpomínky na klidné podzimní večery. Jejich příprava nevyžaduje velké úsilí a výsledek může překvapit. Jsou měkké, mírně sladké, s vůní citronového sirupu – ideálně se hodí k dezertům a suchším pokrmům. Stačí několik jednoduchých ingrediencí: tvrdé, zralé hrušky, voda, cukr a citronová šťáva. Vše je třeba uvařit a poté uzavřít do sklenic. Zní to velmi jednoduše a také to tak je, takže pokud se jedná o vaše první zavařování, nebojte se.

Ovoce zaliju sirupem a uzavřu do sklenice. Je to sladká pochoutka na zimu.

K čemu použít hrušky v sirupu?

Hrušky v sirupu lze skladovat po mnoho měsíců, nejlépe na chladném a stinném místě, například ve spíži. Tak vám budou sloužit mimo sezónu po celý rok. Skvěle se hodí nejen jako příloha k dezertům, ale i k slaným pokrmům, například k pečenému kachnímu masu nebo vepřovému masu. V masových pokrmech slouží jako sladký akcent, který zmírňuje těžší chutě a dodává pokrmu zajímavější charakter. Pokud nejste fanouškem takových kombinací, nic se neděje – můžete zůstat ve své kulinářské komfortní zóně a přidávat je do ranní kaše, palačinek nebo koláčů.

Recept na hrušky v sirupu

Ingredience:

  • 2 kg zralých tvrdých hrušek,
  • 1 l vody,
  • 500 g cukru,
  • 1 citron.

Ovoce zaliju sirupem a uzavřu do sklenice. Je to sladká pochoutka na zimu.

Způsob přípravy:

  1. Vymačkejte šťávu z jednoho citronu.
  2. Hrušky oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na čtvrtiny nebo větší kousky, podle vaší preference.
  3. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu spolu s cukrem a čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí a nevznikne průzračný sirup.
  4. Když sirup začne vřít, opatrně vložte hrušky do hrnce po částech a vařte je 5-7 minut – měly by mírně změknout, ale nerozpadnout se.
  5. Po uvaření vyjměte ovoce naběračkou a opatrně je vložte do sterilizovaných čistých sklenic.
  6. Zbývající sirup znovu přiveďte k varu a poté jím horkým polijte hrušky a pečlivě naplňte sklenice.
  7. Pevně je uzavřete víčky a postavte na 10-15 minut dnem vzhůru, aby se uzavřely.
  8. Hotové sklenice skladujte na chladném, tmavém místě, například ve spíži, kde si mohou zachovat čerstvost až jeden rok.
  9. Po otevření sklenici skladujte v chladničce a obsah spotřebujte do 5 dnů.