Přeskočit na obsah

Na podzim je to povinný dezert. Tento koláč byl skutečným hitem za dob komunistického režimu.

Jednoduchý recept, ale jaká chuť! Koláč se švestkami byl za komunismu skutečným hitem. Ačkoli dnes obvykle používáme originální recepty a obdivujeme rafinované pečivo, možná by stálo za to se čas od času vrátit k tradičním receptům?

Na podzim je to povinný dezert. Tento koláč byl skutečným hitem za dob komunistického režimu.
Koláč se švestkami

Na podzim je to povinný dezert. Dort byl hitem za komunismu

Sezóna švestek je v plném proudu. Jak je využít? Marmeláda samozřejmě není jediná možnost. Naše babičky je používaly jako přísadu do dortu, který byl za komunismu opravdovým hitem. Jak vidíte, nepotřebujete žádné složité ingredience, aby je hosté mohli přidat. Ačkoli v obchodech najdete různé odrůdy švestek, pro pečení je nejlepší vybírat maďarské švestky. Díky své konzistenci a sladké chuti jsou ideální pro koláč.

K tomu stačí jednoduché ingredience, jako je pšeničná mouka, vejce, cukr, máslo, vanilkový cukr, mléko a kypřicí prášek. Důležitou ingrediencí je také pudink. To vše dělá těsto se švestkami pečením, které se vždy podaří.

Koláč se švestkami. Recept byl velmi populární v době komunismu.

Na podzim je to povinný dezert. Tento koláč byl skutečným hitem za dob komunistického režimu.
Koláč se švestkami

Ingredience

  • tři sklenice pšeničné mouky,
  • 450 g švestek,
  • sklenice mléka
  • 1,5 sklenice cukru,
  • sklenice másla,
  • šest vajec,
  • dvě polévkové lžíce vanilkového cukru,
  • dvě čajové lžičky prášku do pečiva,
  • špetka soli,
  • dvě balení jahodového pudinku.

Příprava:

  1. Bílky ušlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu. Během šlehání přidávejte po jednom žloutky, přidejte cukr a vanilkový cukr. Přidejte mléko a máslo.
  2. Přidejte mouku s práškem do pečiva.
  3. Vše promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
  4. Přidejte pudinkový prášek a míchejte, dokud se ingredience nespojí do homogenní konzistence.
  5. Nalijte do formy vyložené pečícím papírem.
  6. Na povrch těsta položte nakrájené švestky (bez pecek).
  7. Vložte těsto do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte asi 60 minut.
  8. Po uplynutí této doby zkontrolujte připravenost pomocí špejle. Pokud bude zcela suchá, je vše hotovo.
  9. Vyjměte a nechte vychladnout.
  10. Koláč můžete podávat posypaný moučkovým cukrem.