Přeskočit na obsah

Moje máma dělá úžasné koláčky z listového těsta. Dvě ingredience a návrat do dětství

Dávám přednost slanému listovému těstu, ale tato sladká verze si získala mé srdce. Velkou výhodou je jednoduchost přípravy a možnost experimentovat s ingrediencemi.

Pamatuji si, jak máma vyndávala z trouby plech s takovými koláčky. Vždy voněly tak, že bylo nemožné počkat, až vychladnou. Křupavé s teplou náplní, naplňovaly celou kuchyň útulnou atmosférou. Dodnes, když připravuji tento dezert, vidím před očima ty okamžiky a šálek kakaa na stole. Je to sladkost, která v sobě spojuje jednoduchost a trochu domácí magie.

Jak připravit pečivo z listového těsta s marmeládou?

Krémová marmeláda je nejlepší, když je hustá, aby během pečení nevytekla. Pokud chcete chuť ozvláštnit, můžete dovnitř přidat špetku skořice nebo kardamonu. Dobrým nápadem je také smíchat marmeládu s malým množstvím pomerančové kůry nebo několika kapkami citronové šťávy. Díky tomu náplň získá hloubku a lehce kyselý akcent.

Moje máma dělá úžasné koláčky z listového těsta. Dvě ingredience a návrat do dětství
Koláčky

Pamatujte, že těsto není třeba hnětet, ale pouze opatrně slepit okraje, jinak ztratí svou vrstvenou strukturu. Tyto koláčky jsou velmi chutné, pokud je podáváte ještě mírně teplé, s šálkem kávy nebo horké čokolády.

Tip: druhý den je stačí lehce ohřát, aby byly opět křupavé a voňavé.

Recept: Kapsičky z listového těsta s marmeládou

Listové těsto, švestková marmeláda a na závěr moučkový cukr – a dezert je hotový.

Doba vaření 20 min.
Počet porcí 12
Počet kalorií 165 v každé porci

Ingredience

  • 1 obdélník listového těsta (375 g)
  • 200 g švestkové marmelády
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce mléka
  • moučkový cukr na posypání

Způsob přípravy

Tvarování kapes. Těsto rozválejte a nakrájejte na čtverce. Na každý čtverec dejte lžičku marmelády a okraje slepte do trojúhelníku.

Příprava na pečení. Kapsy položte na plech vyložený papírem na pečení a potřete směsí žloutku a mléka.

Pečení. Pečte 20 minut při 200 °C, dokud nezískají zlatavou barvu. Posypte moučkovým cukrem.

Moje máma dělá úžasné koláčky z listového těsta. Dvě ingredience a návrat do dětství
Koláčky

Co můžete přidat do kapes místo švestkové marmelády?

Do trojúhelníků z listového těsta můžete přidat mnoho dalších náplní, které se hodí stejně dobře jako švestková marmeláda. Zde je několik návrhů:

  • Karamelizovaná jablka s skořicí – klasická, voňavá a mírně kyselá. Skvěle se hodí k rozinkám nebo vlašským ořechům.
  • Hrušky s vanilkou a trochou medu – jemné, měkké a přirozeně sladké. Můžete je obohatit mandlovými lupínky nebo pomerančovou kůrou.
  • Malinový nebo jahodový džem – intenzivní ovocná chuť, která dobře kontrastuje s těstem. Ideální s přidaným čerstvým ovocem nebo kapkou likéru.
  • Nutella nebo čokoládový krém – pro milovníky dezertů s výraznou chutí kakaa. Dobře se hodí k banánům nebo slaným oříškům.
  • Tvaroh s cukrem a citronovou kůrou – mírně kyselý, krémový, ideální pro teplou konzumaci. Pro dezertní efekt lze přidat vanilku nebo rozinky.