Díky tomuto podrobnému receptu s krok za krokem a fotografiemi si můžete vychutnat domácí čokoládové muffiny. Jsou tak snadné na přípravu a tak chutné a nadýchané, že jakmile je naservírujete na stůl, zmizí beze stopy. Jsou ideální k snídani nebo svačině.
Muffiny jsou jednotlivé koláčky, velmi podobné našim tradičním muffinkám, ale s hutnější konzistencí. To však neznamená, že nejsou šťavnaté a velmi jemné. Ve skutečnosti se jedná o lahodnou pochoutku, ideální pro sladkou snídani nebo svačinu s hosty.
Neodolatelná struktura těchto čokoládových muffinů s čokoládovými kousky a vůně, kterou po upečení zanechávají v domě, učiní z tohoto receptu stálou snídani v mnoha domácnostech. Navíc nemohou být jednodušší na přípravu a mají velmi jednoduché ingredience, které jsou vždy k dispozici ve spižírnách milovníků pečení.
V doprovodu sklenice studeného mléka se stanou více než lákavou pochoutkou pro milovníky čokolády. Kromě toho v tomto receptu přidáme do těsta mleté mandle, aby byly muffiny šťavnatější, ale pokud nemáte rádi mandle nebo je nemůžete jíst, jednoduše je nahraďte stejným množstvím mouky a je hotovo. Muffiny budou stejně vynikající.
Tyto čokoládové muffiny můžeme personalizovat přidáním směsi mléčné a bílé čokolády do těsta. Dobrým nápadem je také přidání sušeného ovoce podle vašeho výběru, které muffinkám dodá neodolatelnou křupavou texturu. Pokud máte velmi rádi sladké, můžete do středu udělat otvor a naplnit je čokoládovou ganáší nebo krémem z kakaa a lesních ořechů, ale doporučujeme to dělat velmi zřídka, protože v tomto případě jsou muffiny sytější.
Informace o receptu
Ingredience na čokoládové muffiny
- 115 g nesoleného másla
- 150 g čokolády s 55% obsahem kakaa
- 125 g hnědého cukru
- 3 vejce M
- 270 g pšeničné mouky
- 5 g prášku do pečiva (typu Royal)
- 5 g hydrogenuhličitanu sodného
- 180 ml plnotučného mléka
- 60 g mletých mandlí
- 100 g čokoládových chipsů
Jak připravit čokoládové muffiny
Začneme tím, že předehřejeme troubu na 185 ºC s horním a spodním ohřevem. Připravte si pevný plech na muffiny, cupcakes nebo podobné pečivo a vložte 12 velkých muffinových košíčků do prohlubní formy, protože chceme získat velké muffiny.
Do misky dejte 115 g nesoleného másla a 150 g čokolády s 55% obsahem kakaa. Vložte tuto směs do mikrovlnné trouby a zahřívejte po 30 sekundách, mezi zahříváním dobře promíchejte, dokud se čokoláda a máslo nerozpustí natolik, aby se daly dobře promíchat, jak je vidět na následující fotografii, ale nepřehřívejte je.
Přidejte 125 g hnědého cukru do směsi čokolády a másla a dobře promíchejte.
Přidejte 3 vejce M do této směsi, jedno po druhém, tj. nepřidávejte další vejce, dokud není předchozí vejce zcela zapracováno do směsi.
Prosijte 270 gramů pšeničné mouky spolu s 5 gramy prášku do pečiva a 5 gramy hydrogenuhličitanu sodného. Přidávejte tuto prosátou směs střídavě s 180 ml plnotučného mléka, aby směs nebyla příliš hustá.
Když bude směs homogenní, přidejte 60 gramů mletých mandlí a dobře promíchejte.
Na závěr přidejte 100 gramů čokoládových chipsů a promíchejte je se směsí. Podle libosti můžete několik chipsů nechat stranou, abyste je mohli před pečením posypat na těsto na muffiny.
Těsto rozdělte do 12 formiček. To bude snazší pomocí lžíce na zmrzlinu. Tak budete mít jistotu, že všechny muffiny budou stejné velikosti.
Muffiny pečeme v troubě 25-30 minut při teplotě 185 ºC nebo dokud při propíchnutí středu muffinu párátkem nezůstane čisté. Od 25. minuty pečení muffiny sledujeme, aby nevyschly.
Po uplynutí doby pečení muffiny vyjmeme z trouby a necháme je 5 minut vychladnout. Poté je přendáme na mřížku a necháme vychladnout.
Tyto lahodné čokoládové muffiny můžete jíst teplé, když čokoláda ještě mírně taje, nebo již vychladlé. V každém případě jsou prostě neodolatelné.
Stručný popis přípravy
- Formičky vyložíme na plech a předehřejeme troubu.
- Rozpustíme máslo a čokoládu.
- Přidáme hnědý cukr.
- Do směsi přidáme po jednom vejce.
- Prosijeme mouku s práškem do pečiva a bikarbonátem a přidáme do směsi, střídavě s mlékem.
- Přidáme mleté mandle.
- Přidáme čokoládové kousky.
- Rozdělíme směs na muffiny do 12 papírových formiček a pečeme při 185 °C po dobu 25-30 minut.
- Vyjměte z trouby, nechte vychladnout a přeložte na mřížku.
- Čokoládové muffiny podáváme teplé nebo studené.