Cheesecake je jedním z nejoblíbenějších dortů v České republice. O tom, jak by měl chutnat, se však dá diskutovat hodiny. S rozinkami, studený, nebo snad v baskické variantě? Tentokrát se podíváme na starý rodinný recept, který okouzluje tóny pomeranče.
Cheesecake je považován za jeden z nejobtížnějších dortů, ale s dobrým receptem a několika pravidly ho nelze pokazit. Připomínáme základní chyby při pečení cheesecaku a sdílíme osvědčený domácí recept na voňavou pomerančovou verzi. Zde také najdete jednoduché tipy, jak zabránit sedání těsta.
Cheesecake lze upravit různými způsoby a je velká pravděpodobnost, že bude chutný. Můžete přidat sušené mléko, různé druhy sýrů (například mascarpone), bílou čokoládu atd. V mnoha českých domácnostech se recept na cheesecake předává z generace na generaci a podává se při významných oslavách nebo jen při běžných rodinných setkáních. Jedním z takových rodinných receptů je recept na pomerančový cheesecake, o který se s námi podělil náš kolega z redakce. Našel ho ve starém sešitu své maminky, do kterého si zapisovala oblíbené recepty.
Recept na pomerančový cheesecake z maminčina sešitu
Ingredience:
- 1 kg tučného bílého sýra,
- 7 vajec,
- půl sklenice cukru,
- sáček vanilkového cukru,
- 1,5 čajové lžičky krupice,
- čajová lžička prášku do pečiva,
- 50 g pražené pomerančové kůry,
- pomerančový olej.
Způsob přípravy:
Sýr protlačte přes mlýnek na maso. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte k sýru a velmi pečlivě promíchejte. Poté přidejte krupici a prášek do pečiva. Přidejte jemně nasekanou pomerančovou kůru a nalijte olej. Vše promíchejte. Směs přeneste na plech vymazaný olejem a posypaný strouhankou. Pečte asi hodinu při 170 °C.
Jak připravit dobrý cheesecake? Pamatujte na tato pravidla
Pečení cheesecaku není žádná věda. Je však třeba si zapamatovat několik pravidel, aby se snížilo riziko neúspěchu. Především musí být ingredience na těsto pokojové teploty. Také je třeba vybrat sýr nejvyšší kvality. Těsto se má dávat pouze do předem předehřáté trouby. Důležité je také správně vyjmout cheesecake z trouby. Nesmíte to dělat ve spěchu. Těsto by se mělo chladit postupně, nejprve při pootevřených dvířkách. Díky tomu se snižuje riziko sednutí cheesecakeu.