Nadýchané těsto, ve kterém se krémová tvarohová hmota snoubí se sladkostí šťavnatých jablek. Vyzkoušejte ho jednou a budete se k tomuto receptu vracet pravidelně.
Tento tvarohový dort mi připomíná soboty strávené u babičky. Jakmile jsem vešel do její kuchyně, vonělo to jablky, vanilkou a čerstvě uvařeným kakaem. Nikdy nepečla obyčejný tvarohový dort, vždy přidávala něco svého a jablka byla její oblíbenou přísadou. Dodnes, když vytahuji takový cheesecake z trouby, mám pocit, že zase sedím u jejího stolu a čekám, až dort trochu vychladne, abych mohla nakrájet první kousek.
Jak upéct jablečný tvarohový dort?
Nejlepší tvarohový dort se podaří z tučného nebo polotučného tvarohu, který je alespoň dvakrát mletý. Díky tomu bude hmota hladká a krémová. Vyberte tvrdší, mírně kyselé jablka, jako jsou šedá reneta nebo antonówka, která se při pečení nerozpadnou. Pokud chcete dortu dodat další aroma, můžete přidat trochu skořice nebo kardamonu.
Místo másla se dobře hodí sýr mascarpone, který těsto udělá ještě sametovější. Cheesecake je dobré péct ve vodní lázni, aby se na povrchu nevytvořily praskliny a zachovala se jeho jemná struktura.

Recept: Cheesecake s jablky na tenkém korpusu
Jemný tvarohový dort s kousky jablek, vlhký a aromatický, ideální pro rodinná setkání.
- Doba přípravy 35 min.
- Doba vaření 1 hod. 10 min.
- Počet porcí 12
- Počet kalorií 230 v každé porci
Ingredience
Na tvarohový dort:
- 1 kg tvarohu na tvarohový dort
- 4 vejce
- 150 g cukru
- 100 g másla
- 2 lžíce bramborové mouky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 střední jablka
- šťáva z poloviny citronu
Na korpus:
- 150 g pšeničné mouky
- 80 g vychlazeného másla
- 40 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 lžíce studené vody
Způsob přípravy
- Příprava základu. Nakrájejte máslo s moukou a moučkovým cukrem. Přidejte žloutek a vodu. Rychle uhněťte těsto, vytvarujte kouli a nechte 30 minut chladit v lednici. Těsto rozválejte na tenký plát, vyložte jím dno a stěny dortové formy a propíchněte vidličkou. Pečte 10 minut při 180 °C, dokud lehce nezhnědne.
- Příprava sýrové náplně. Máslo utřete s cukrem, přidejte vejce, tvaroh, mouku a vanilku. Smíchejte do hladké hmoty.
- Příprava jablek. Jablka oloupejte, nakrájejte na kostky, pokapejte citronovou šťávou a smíchejte se sýrovou hmotou.
- Pečení. Na předpečený korpus nalijte připravenou sýrovou hmotu s jablky, vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte 60 minut. Než koláč nakrájíte, nechte ho vychladnout.

Jaké ovoce místo jablek do tvarohového koláče?
Do tvarohového koláče můžete místo jablek použít mnoho jiných druhů ovoce, vše záleží na tom, jakého chuťového efektu chcete dosáhnout. Zde je několik návrhů:
- Hrušky – jemné, mírně sladké, dobře se hodí k vanilce a skořici. Po upečení jsou měkké a lehce karamelové, což dodává cheesecaku jemnou hloubku.
- Švestky – lehce kyselé, skvěle kontrastují s krémovou sýrovou hmotou. Lze je předem podusit s trochou medu, což zvýrazní jejich intenzivní chuť a aroma.
- Broskev nebo meruňka – šťavnatá a aromatická, dodává letní charakter. Skvěle se hodí do pečených verzí, zejména s přidanou vanilkou nebo citronovou kůrou.
- Borůvky, maliny – dodávají čerstvost a lehce kyselý akcent, hodí se do studené verze. Lze je také zapéct do želé a vytvořit tak dekorativní vrstvu na povrchu.
- Ananas – exotický, sladkokyselý, obzvláště zajímavý v kombinaci s kokosem nebo vanilkou. V karamelizované verzi s rumem dodává cheesecaku tropický, dezertní charakter.