Do svých speciálních karbanátků nepřidávám housku. Místo toho používám neobvyklou ingredienci. Změna je malá, ale karbanátky jsou pak velmi jemné. Tento trik by měl znát každý.
Masové karbanátky obvykle dusím s cibulí nebo rajčaty. Nemám ráda, když jsou příliš tvrdé. Díky tomuto triku se mi to už nestává. Metoda je jednoduchá, ale mimořádně účinná.
Jak připravit jemné karbanátky?
Jemné karbanátky se nejlépe připravují z drůbežího masa. Je však lepší vzít tučnější části, jako jsou stehna a holeně, protože pokrm z mletého kuřecího nebo krůtího masa bude příliš suchý. K zahuštění hmoty používám vejce a krupici. Právě ta dodává dušeným karbanátkům takovou sametovou konzistenci.
Recept: Kuřecí karbanátky v cibulové omáčce
Jemné kuličky z kuřecího masa, dušené v aromatické cibulové omáčce.
Ingredience
- 2 velké cibule
- 400 g mletého masa z kuřecích stehen
- 1 vejce
- 2 lžíce mléka
- 1-2 lžíce krupice
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce pšeničné mouky
- olej na smažení
- 3 sklenice kuřecího vývaru nebo vody
Způsob přípravy
Smažení cibule. Nakrájejte cibuli na kostky a osmažte na rozpáleném oleji, poté slijte přebytečný tuk.
Smíchání hmoty. Smíchejte maso s vejcem a lžící krupice, přidejte mléko, sůl, pepř a polovinu odcezené cibule. Hmotu lehce promíchejte. Pokud je příliš tekutá, přidejte více krupice. Zakryjte a nechte 30-60 minut odležet v lednici.
Příprava karbanátků. Z masa vytvarujte malé kuličky, obalte je v mouce a osmažte na rozpáleném oleji. Když se masové kuličky opečou, přidejte vývar a zbývající cibuli. Přiveďte vše k varu a duste pod pokličkou asi 20 minut. Po uplynutí poloviny této doby omáčku opatrně promíchejte.
Jak připravit masové kuličky, aby nebyly tvrdé?
Masové kuličky jsou někdy tvrdé. Příčinou může být použití příliš libového masa nebo přidání suchých strouhankových drobků. Proto se nejčastěji připravují z vepřového masa a pro změkčení se přidává houska namočená ve vodě nebo mléce a poté vymačkaná. Místo toho lze také použít krupici, jak to dělám ve svém receptu.
Chybou může být také příliš intenzivní míchání hmoty. Kromě toho, aby byly karbanátky měkké, je třeba ke všem ingrediencím přidat trochu mléka nebo vody. Neměly by se smažit příliš dlouho, aby z nich nevypařilo příliš mnoho vody. Maso by se nemělo přitlačovat na pánev ani propichovat vidličkou, aby se zkontrolovalo, zda je uvnitř hotové. Při dušení je vhodné hrnec přikrýt pokličkou. Jídlo bude šťavnatější a bude obsahovat více vlhkosti.
Jak se liší masové kuličky od karbanátků a knedlíků?
Všechna tato jídla se připravují z mletého masa, ale různými způsoby. Masové kuličky jsou malé kuličky, které se vaří nebo dusí v omáčce. Karbanátky jsou porce smažené na pánvi nebo pečené v troubě. Kotelety jsou často jen malé masové kuličky, zatímco krokety mohou být také větší pečené nebo plněné masové výrobky. Obvykle se připravují pečením v troubě.