Hledáte zdravou a lehkou, ale zároveň sytou variantu snídaně? Pasta ze sušených švestek je ideální volbou. Je to přirozený způsob, jak nastartovat metabolismus, zlepšit funkci střev a postarat se o zdravou postavu. Stačí několik jednoduchých ingrediencí, abyste připravili jídlo, které úspěšně nahradí ovesné vločky a dodá vám energii na celé dopoledne.
Ačkoli jsou ovesné vločky považovány za jednu z nejoblíbenějších variant snídaně, ne každý je chce jíst každý den. Jsou i tací, kteří ji prostě nemají rádi. Pokud hledáte recept na zdravou snídani, která může nahradit ovesnou kaši, jste na správném místě. Pěna ze sušených švestek se připravuje velmi rychle, má blahodárný vliv na zdraví a je lépe stravitelná. Je zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů, které podporují trávení, zlepšují činnost střev a dodávají energii.

Sušené švestky jsou prospěšné pro zdraví
Sušené švestky jsou odedávna známé jako jeden z nejcennějších produktů v každodenní stravě. Po usušení plodů se mění jejich nutriční hodnota. Obsahují sedmkrát více vlákniny než čerstvé plody. Vláknina reguluje činnost střev, předchází zácpě a podporuje přirozenou detoxikaci organismu. Pravidelná konzumace sušených švestek zlepšuje činnost střev, díky čemuž se postupně snižuje nadýmání. Sušené švestky mají také nízký glykemický index (GI = 29-40). To znamená, že pomalu zvyšují hladinu cukru v krvi a vyvolávají pocit sytosti na delší dobu. Proto jsou ideální jako snídaně nebo zdravá svačina mezi jídly.
Ovoce také obsahuje draslík, minerál zodpovědný za správnou funkci srdce. Reguluje krevní tlak a podporuje činnost svalů. Má zvláštní význam pro lidi s onemocněním kardiovaskulárního systému a všechny fyzicky aktivní lidi. Sušené švestky jsou navíc bohatým zdrojem vitamínu K, který je zodpovědný za srážlivost krve a zdraví kostí. Obsahují také vitamín A ve formě beta-karotenu, který podporuje zrak, a vitamín C, který posiluje imunitu.
Cennou složkou sušených švestek jsou také antioxidanty, včetně polyfenolů. Díky nim tyto plody chrání organismus před volnými radikály, zpomalují proces stárnutí a snižují riziko mnoha civilizačních chorob (včetně aterosklerózy nebo rakoviny).
Ačkoli jsou sušené švestky sladké a poměrně kalorické, obsahují přírodní cukry. Díky velkému množství vlákniny nezpůsobují prudké výkyvy hladiny glukózy. To je odlišuje od sladkostí nebo zpracovaných snacků, a díky tomu je lze nazvat zdravými náhražkami.
Mousse ze sušených švestek – recept
Mousse ze sušených švestek – skvělá alternativa ke klasické ovesné kaši. Je jednoduchý, rychlý na přípravu, lehký a zároveň opravdu zdravý. K přípravě vydatné snídaně stačí jen několik ingrediencí.
Ingredience:
- 200 g sušených švestek,
- sklenice teplé vody,
- 200 ml přírodního jogurtu nebo kefíru,
- čajová lžička medu (podle chuti),
- špetka mleté skořice,
- drcené ořechy, mandlové vločky (na ozdobu).
Příprava:
Slivky namočte do teplé vody alespoň na hodinu (nejjednodušší je nechat je namočené přes noc a ráno připravit snídani). Rozmixujte je spolu s vodou do hladkého pyré. Přidejte jogurt nebo kefír, skořici a promíchejte, aby se ingredience spojily. Pokud máte rádi sladší chuť, přidejte také lžičku medu.
Pyré přendejte do misky, posypte nasekanými ořechy, dýňovými semínky, mandlovými lupínky nebo nakrájenými sušenými švestkami. Jedná se o sytou, lehkou snídani, která skvěle reguluje činnost trávicího systému.

Komu se doporučuje jíst kaši ze sušených švestek?
Kaše ze sušených švestek se doporučuje lidem trpícím zácpou. Díky vysokému obsahu vlákniny působí tyto plody jako přírodní prostředek stimulující činnost střev. Je to také vynikající volba pro lidi, kteří drží dietu – na dlouhou dobu vyvolává pocit sytosti a zároveň urychluje metabolismus.
Sušené švestky se doporučují starším lidem, u nichž také dochází ke zpomalení peristaltiky střev. Kaše je vhodná pro lidi s vysokým krevním tlakem – dodává draslík, který podporuje srdce a reguluje krevní tlak. Je to také dobrá snídaně pro všechny, kteří se chtějí starat o své kosti. Vitamin K a minerály posilují kostní systém, což je zvláště důležité pro prevenci osteoporózy.
Ne každý by však měl konzumovat sušené švestky ve velkém množství. Kvůli obsahu přírodních cukrů se švestky nedoporučují lidem s pokročilým diabetem. Opatrní by měli být také lidé s syndromem dráždivého tračníku – v jejich případě může toto jídlo zhoršit nadýmání.