Přeskočit na obsah

Pečené žebírka

Doba přípravy do 60 minut

Porce pro 5–6 osob

Smažená žebírka – pokrm inspirovaný tradičním kotlem připravovaným na ohni. Zde jsou představena v pečeném provedení. Voňavá žebra marinovaná v medu, hořčici a koření prostupují vrstvami brambor, cibule a zelí a vytvářejí vydatné jídlo z jednoho hrnce. Je to ideální varianta pro podzimní obědy – zahřívající, voňavá a plná tradiční atmosféry.

Pečené žebírka
Žebírka

Ingredience

Maso:

  • 1 kg uzených žeber
  • půl čajové lžičky mletého sladkého pepře
  • půl čajové lžičky granulovaného česneku
  • půl čajové lžičky majoránky
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce sareptské hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • trochu oleje na smažení

Přísady:

  • 1 hlávka mladého zelí na přípravu „kotle“
  • 800 g brambor
  • sůl a pepř
  • tymián na podávání
  • 1 velká cibule

Postup přípravy

1 V misce smíchejte olej, med, hořčici, prolisovaný česnek, pepř, majoránku, granulovaný česnek a špetku soli a pepře. Rozkrájejte žebra na menší kousky. Vložte je do marinády, důkladně je potřete a nechte 1 hodinu (nejlépe přes noc v lednici).

2. Očistěte brambory a nakrájejte je na malé kousky. Uvařte je v osolené vodě do stavu al dente.

3 Nakrájejte cibuli na půlkroužky. Očistěte zelí a rozdělte ho na listy.

4 Dno a boky pekáče vyložte listy zelí. Poté vložte brambory, posypte je solí a pepřem a také cibulí.

5 Nyní opečte žebra na silně rozpáleném oleji a ihned je přeneste do pekáče. Zakryjte vše zbývajícími listy zelí a pekáč přikryjte víkem. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 2 hodiny. Po uplynutí této doby opatrně sejměte horní listy zelí, maso otočte a nechte zapečenou směs s žebírky 10 minut při teplotě 200 °C, aby se dozlatova upečla.

6. Hotovou zapečenou směs opatrně vyjměte z trouby a podávejte horkou, posypanou čerstvým tymiánem.

Pečené žebírka
Žebírka