Doba přípravy do 60 minut
Porce pro 5–6 osob
Smažená žebírka – pokrm inspirovaný tradičním kotlem připravovaným na ohni. Zde jsou představena v pečeném provedení. Voňavá žebra marinovaná v medu, hořčici a koření prostupují vrstvami brambor, cibule a zelí a vytvářejí vydatné jídlo z jednoho hrnce. Je to ideální varianta pro podzimní obědy – zahřívající, voňavá a plná tradiční atmosféry.

Ingredience
Maso:
- 1 kg uzených žeber
- půl čajové lžičky mletého sladkého pepře
- půl čajové lžičky granulovaného česneku
- půl čajové lžičky majoránky
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce sareptské hořčice
- 2 stroužky česneku
- trochu oleje na smažení
Přísady:
- 1 hlávka mladého zelí na přípravu „kotle“
- 800 g brambor
- sůl a pepř
- tymián na podávání
- 1 velká cibule
Postup přípravy
1 V misce smíchejte olej, med, hořčici, prolisovaný česnek, pepř, majoránku, granulovaný česnek a špetku soli a pepře. Rozkrájejte žebra na menší kousky. Vložte je do marinády, důkladně je potřete a nechte 1 hodinu (nejlépe přes noc v lednici).
2. Očistěte brambory a nakrájejte je na malé kousky. Uvařte je v osolené vodě do stavu al dente.
3 Nakrájejte cibuli na půlkroužky. Očistěte zelí a rozdělte ho na listy.
4 Dno a boky pekáče vyložte listy zelí. Poté vložte brambory, posypte je solí a pepřem a také cibulí.
5 Nyní opečte žebra na silně rozpáleném oleji a ihned je přeneste do pekáče. Zakryjte vše zbývajícími listy zelí a pekáč přikryjte víkem. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 2 hodiny. Po uplynutí této doby opatrně sejměte horní listy zelí, maso otočte a nechte zapečenou směs s žebírky 10 minut při teplotě 200 °C, aby se dozlatova upečla.
6. Hotovou zapečenou směs opatrně vyjměte z trouby a podávejte horkou, posypanou čerstvým tymiánem.
