Přeskočit na obsah

Nejzdravější salát. Snižuje krevní tlak, zmírňuje záněty a obsahuje mnoho vitamínů

Římský salát je jedním z nejzdravějších druhů salátu: snižuje krevní tlak, zmírňuje záněty a obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Zjistěte, proč byste jej měli zařadit do svého každodenního jídelníčku, jak jej nejlépe využít a jak připravit kultovní salát „Caesar“.

Křupavý, s lehkou ořechovou chutí a plný cenných živin – takový je právě salát romaine. Jedná se o zeleninu, která se po staletí podává na stolech v Evropě a středomořských zemích. Dnes je také velmi oblíbená v české kuchyni, protože se hodí jak v syrové, tak i tepelně upravené podobě.

Nejzdravější salát. Snižuje krevní tlak, zmírňuje záněty a obsahuje mnoho vitamínů

Římský salát – vlastnosti, vzhled, odrůdy

Římský salát – jedna z nejstarších odrůd salátu, známá již ve starověkém Římě a Egyptě. Vyznačuje se podlouhlým, hustým hlávkou s těžkými, masitými listy, které jsou křupavé a mají lehce ořechovou chuť. Vnější listy jsou výraznější a mírně hořké, zatímco vnitřní jsou světle zelené a sladší. Právě tato rozmanitost chutí činí římský salát tak oblíbeným v kuchyni.

Na pozadí jiných salátů má mimořádně bohatý nutriční profil. Ve 100 g je obsaženo pouze 17 kcal, ale zároveň dodáváte tělu značnou dávku vitamínů a minerálů. Římský salát je zdrojem vitamínů A, C a K, kyseliny listové, beta-karotenu, železa a draslíku. Díky tomu podporuje normální fungování imunitního systému, pečuje o zdraví kostí, pomáhá udržovat normální krevní tlak a zlepšuje stav pokožky a zraku.

Je dobré vědět, že existuje několik zajímavých odrůd římského salátu, které se liší nejen barvou listů, ale i jemností chuti. Nejpopulárnější z nich jsou:

  • Pařížský žlutý – má světle zelené listy a výjimečně jemnou chuť,
  • Krvavě červený zimní – vyznačuje se červenými akcenty na listech,
  • Kasselsk – je známý svou výjimečnou křupavostí,
  • Trianonský – s listy, které jsou o něco vrásčitější, se skvěle hodí do salátů.

V mé kuchyni zaujímá římský salát zvláštní místo – kvůli jeho křupavosti ho často nahrazuji salátem máslovým v sendvičích a burgerech. Je také ideální pro každodenní lehké obědy, kdy potřebuji něco, co zároveň dodá svěžest a zajistí solidní dávku vitamínů.

Jak používat římský salát v kuchyni?

Nejzdravější salát. Snižuje krevní tlak, zmírňuje záněty a obsahuje mnoho vitamínů

Římský salát není jen základem slavného salátu „Caesar“ – jeho použití v kuchyni je opravdu rozmanité. Díky své křupavosti a výraznému chuti se hodí tam, kde by klasický olejový salát mohl být příliš jemný.

Nejčastěji ho používám v:

  • obědových salátech – dobře se hodí k pečenému kuřeti, feta sýru, avokádu, vejci nebo ořechy,
  • sendvičích a burgerech – místo ledového salátu dodává intenzivnější chuť a lépe drží v housce,
  • rapách a tortillách – velké, pružné listy mohou sloužit dokonce jako přírodní „obal“ místo placky,
  • polévkách a asijských pokrmech – lehce osmažený nebo přidaný na konci vaření neztrácí křupavost a získává zajímavou vůni,
  • při grilování – může se to zdát překvapivé, ale římský salát rozkrojený na polovinu, pokapaný olivovým olejem a grilovaný, získává jedinečnou, lehce kouřovou chuť.

Díky tomu, že listy jsou hustší a pružnější, salát romaine dobře snáší tepelné zpracování a v syrovém stavu dává pocit svěžesti. V letní sezóně jej často používám jako rychlý doplněk k obědu – stačí natrhat listy, pokapat olivovým olejem, přidat několik plátků okurky a posypat dýňovými semínky. V zimě ho ráda kombinuji s pečenou zeleninou a teplejšími dresinky, které podtrhují jeho přirozenou pružnost.

Recept na salát „Caesar“ z římského salátu

Nejzdravější salát. Snižuje krevní tlak, zmírňuje záněty a obsahuje mnoho vitamínů

Je těžké si představit kuchyni bez klasického salátu „Caesar“. Je to jedno z těch jídel, které v sobě spojuje jednoduchost přípravy a vynikající chuť. Klíčem k úspěchu je samozřejmě čerstvý salát romaine – jeho křupavé listy jsou ideálním základem pro krémovou omáčku a křupavé přísady.

Ingredience:

  • 1 velký hlávkový římský salát,
  • 2 plátky pšeničného nebo žitného chleba na krutony,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 1 stroužek česneku,
  • 50 g strouhaného parmazánu,
  • 2 kuřecí prsa (podle chuti, pro vydatnější verzi),
  • sůl a čerstvě mletý pepř.

Omáčka na salát „Caesar“:

  • 1 žloutek,
  • 1 čajová lžička dijonské hořčice,
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy,
  • 1 polévková lžíce worcesterské omáčky,
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje,
  • 1 stroužek česneku prolisovaný přes lis,
  • špetka soli a pepře.

Způsob přípravy:

  1. Připravte krutony – nakrájejte plátky chleba na kostky, pokapejte olivovým olejem, posypte malým množstvím česneku a pečte v troubě (180 °C, asi 8–10 minut), dokud nebudou zlatavé a křupavé.
  2. Kuře můžete opéct na grilovací pánvi nebo upéct v troubě, dochutit solí a pepřem. Po vychladnutí nakrájejte na plátky.
  3. Římský salát důkladně umyjte, osušte a natrhejte na malé kousky.
  4. Omáčku připravte smícháním vaječného žloutku, hořčice, citronové šťávy, worcesterské omáčky, česneku a olivového oleje. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  5. Ve velké míse smíchejte salát se zálivkou, přidejte krutony, posypte strouhaným parmazánem a pokud jste zvolili variantu s masem, přidejte kousky kuřete.

Hotovo. Tento salát je vhodný jak jako lehký oběd, tak jako večeře doplněná sklenkou bílého vína. Díky salátu romaine je sytý, svěží a plný vitamínů.