Přeskočit na obsah

Nejlepší lívance dělám z podmáslí. Je to jednoduchý trik a jsou nadýchané jako obláčky.

Lívance jsou jednoduché a levné jídlo, které u mě často mívám odpoledne. Někdy je podávám jako svačinu, jindy jako brzkou večeři. Nejlepší jsou ty nadýchané a mně se vždycky takhle povedou díky jednoduchému triku.

Lívance jsou levné moučné jídlo, které všichni milují. Čerstvě usmažené, křupavé, posypané moučkovým cukrem chutnají prostě skvěle. A samozřejmě by měly být lehké a nadýchané. Já už na to mám svůj osvědčený způsob a díky němu se mi vždycky povedou perfektní.

Čím lívance nadýchat?

Bez kypřicího prášku by lívance byly obyčejnými plackami. Stojí tedy za to přidat do nich trochu kouzelného prášku, díky kterému si je všichni zamilují. Já do lívanců nejčastěji přidávám jedlou sodu, protože stačí jen trocha, aby jídlo bylo chutné a nadýchané. Samozřejmě můžete také použít prášek do pečiva. Nejtradičnějším kypřicím prostředkem do lívanců je droždí, které však používám poměrně zřídka, protože je nutné čekat, až těsto vykyne.

Nejlepší lívance dělám z podmáslí. Je to jednoduchý trik a jsou nadýchané jako obláčky.
Nejlepší

Jak udělat nadýchané lívance na podmáslí?

Své nadýchané lívance vždy připravuji na podmáslí a s přídavkem jedlé sody. Tyto dvě ingredience se skvěle doplňují, protože kyselé podmáslí aktivuje působení sody. Aby se soda v těstě rovnoměrně rozptýlila, nejprve ji smíchám s podmáslím a poté přidám ostatní ingredience. Tímto způsobem mám jistotu, že se kypřicí prášek úplně rozpustí a rovnoměrně se promíchá s ostatními ingrediencemi.

Recept: Lívance na sodě a podmáslí

Nadýchané lívance s přídavkem jedlé sody

Doba přípravy 10 min.
Doba vaření 20 min.
Počet porcí 4
Počet kalorií 290 v každé porci

Složení

  • 1,5 šálku mouky
  • 2 vejce
  • 1,5 šálku podmáslí
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • olej na smažení

Způsob přípravy

  1. Příprava těsta. Jedlou sodu nasypte do podmáslí a důkladně promíchejte. Smíchejte s vejci a poté s moukou a solí.
  2. Smažení. Na pánvi rozehřejte větší množství oleje. Lžící nakládejte porce těsta a smažte lívance asi 3 minuty z každé strany. Vyjměte je z pánve a nechte okapat přebytečný tuk na papírovém ubrousku. Podávejte posypané moučkovým cukrem.
Nejlepší lívance dělám z podmáslí. Je to jednoduchý trik a jsou nadýchané jako obláčky.
Nejlepší

Jaké ovoce přidat do těsta na lívance?

Nejoblíbenější přísadou do lívanců jsou samozřejmě jablka. Nejvhodnější jsou kyselá jablka, která pokrmu dodávají osvěžující chuť. Jejich kyselost skvěle vyvažuje posypka z moučkového cukru. Místo jablek můžete do těsta na lívance přidat také například nakrájenéhrušky nebo švestky. Dobře se hodí také nektarinky, broskve a borůvky.

Je třeba dbát na to, aby ovoce bylo pevné a ne příliš šťavnaté, jinak těsto zředí a při smažení lívanců se rozpadne.