Přeskočit na obsah

Moje žena dělá takové muffiny k snídani. Ochutnejte je a budete na ně myslet celý den.

Snídaňové muffiny z cukety připravíte za 10 minut. Zbytek práce udělá trouba a teplá snídaně nebo předkrm k obědu jsou hotové za pár okamžiků.

Poprvé jsem je ochutnal, když jsem vstal brzy do práce. Manželka mi do kuchyně připravila talíř ještě teplých muffinek. Byly vlhké, jemné a voněly čerstvě nastrouhanou cuketou. Nepřipomínaly žádné sladké muffiny z cukrárny, měly v sobě něco domácího, klidného, co okamžitě uklidňovalo. Dodnes, když je připravuji, se mi vrací vzpomínky na ten den. Je to chuť, která pro mě vždy bude něčím víc než jen obyčejnou snídaní.

Moje žena dělá takové muffiny k snídani. Ochutnejte je a budete na ně myslet celý den.
Cuketové muffiny

Jak připravit muffiny z cukety?

Na muffiny je nejlepší vybírat mladé, pevné cukety s tenkou slupkou, které není třeba loupat. Pokud používáte starší zeleninu, dobře odstraňte semínka, aby těsto nebylo vodnaté. Klíčem je vymačkání nastrouhané dužiny, jinak mohou muffiny klesnout a být gumové. Můžete ji osolit a nechat několik minut odstát, aby pustila šťávu.

Smetana dělá těsto šťavnatější a krémovější, ale můžete ji nahradit ricottou nebo mascarpone, které dodají sýrovější chuť. Žlutý sýr můžete nahradit fetou nebo parmazánem, díky čemuž muffiny získají výraznější chuť. Zajímavým doplňkem jsou také čerstvé bylinky: petržel, bazalka nebo pažitka.

Pokud máte rádi lehkou pikantnost, můžete do těsta přidat špetku chilli vloček nebo kajenského pepře. Muffiny chutnají skvěle jak teplé, tak studené.

Recept:Cuketové muffiny bez mouky

Měkké, vlhké muffiny z cukety, které připravíte za 10 minut.

Doba přípravy 10 min.
Doba vaření 25 min.
Počet porcí 10
Počet kalorií 130 v každé porci

Ingredience

  • 2 střední cukety
  • 3 vejce
  • 200 ml smetany 18 %
  • 100 g strouhaného sýra
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř podle chuti

Způsob přípravy

  1. Příprava základu pro muffiny. Cukety nastrouhejte na struhadle, vymačkejte přebytečnou šťávu. Nakrájejte cibuli a smíchejte s vejci, smetanou a strouhaným sýrem. Dochuťte solí a pepřem.
  2. Plnění formiček. Přidejte olej a směs důkladně promíchejte. Nalijte ji do formiček na muffiny do 3/4 výšky.
  3. Pečení. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 25 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu.
Moje žena dělá takové muffiny k snídani. Ochutnejte je a budete na ně myslet celý den.
Cuketové muffiny

S čím podávat muffiny z cukety?

Cuketové muffiny jsou lehké, vláčné a mají jemnou chuť, která se skvěle hodí k různým přílohám – jak slaným, tak čerstvým. Zde je několik návrhů:

  • Smetanový sýr s bylinkami – jemný, krémový a lehce pikantní. Podtrhuje zeleninovou chuť muffinů a dodává jim výraz.
  • Guacamole nebo avokádová pasta – krémová konzistence a svěží chuť skvěle kontrastují s měkkým vnitřkem muffinek.
  • Salát z rajčat a červené cibule – lehký, šťavnatý a osvěžující. Dobře se hodí k teplým muffinům jako příloha k obědu.
  • Přírodní jogurt s česnekem a koprem – jednoduchý dip, který dodává svěžest a hodí se k zeleninovým pečivům.