Italská kuchyně to není jen pizza a těstoviny, ale také jednoduchá, voňavá zeleninová jídla, která chutnají jako léto uzavřené v hrnci. Jedním z takových jídel je peperonata, italský guláš z papriky, rajčat a cibule. Toto jídlo lze podávat teplé nebo studené, jako samostatné jídlo, přílohu k masu, rybě nebo pečivu. Voní bazalkou, oreganem a čerstvou zeleninou a navíc je lehké a syté.
Peperonata je klasické jídlo italské kuchyně, které lze popsat jako zeleninové ragú z papriky, rajčat a cibule. Je to velmi jednoduché, ale zároveň aromatické jídlo – skládá se z několika ingrediencí, ale díky olivovému oleji a středomořským bylinkám má výjimečnou chuť.

V Itálii se peperonata připravuje v každém regionu po svém – někdy se do ní přidávají olivy, kapary nebo dokonce brambory. Nejčastěji se podává jako:
- samostatné zeleninové jídlo,
- příloha k masu nebo rybě,
- omáčka k těstovinám,
- předkrm s chlebem (například bruschetta).
Tajemství její popularity spočívá v jednoduchosti – několik čerstvých druhů zeleniny, pomalé dušení a italské koření vytvářejí lehké, zdravé jídlo plné středomořského charakteru.
Recept na peperonatu, nebo jak uvařit italský guláš
Peperonata je klasický italský guláš z papriky, rajčat a cibule. Jednoduché ingredience, trochu olivového oleje a zeleniny – a efekt wow je zaručen. Je to aromatické jídlo, které chutná jak teplé, tak studené.
Ingredience:
- 3 červené papriky,
- 2 žluté papriky,
- 2 rajčata,
- 2 cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 4 lžíce olivového oleje,
- 1 lžička soli,
- 1 lžička pepře,
- 1 lžička oregana,
- 1 lžička bazalky.
Způsob přípravy:
- Rajčata umyjte, odstraňte semínka a nakrájejte na proužky.
- Rajčata spařte vroucí vodou, oloupejte a nakrájejte na kostky.
- Cibuli nakrájejte na proužky a česnek nakrájejte na jemno nebo prolisujte.
- Na velké pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a osmažte ji do sklovata. Přidejte česnek a ještě chvíli smažte.
- Poté přidejte nakrájenou papriku, promíchejte a duste pod pokličkou asi 10 minut.
- Přidejte rajčata, dochuťte solí, pepřem, oreganem a bazalkou. Dusíme dalších 20 minut, dokud zelenina nezměkne a celá směs se nezmění v husté aromatické ragú.
Podáváme horké s křupavým bagetou, rýží nebo jako přílohu k masu a rybám. Peperonata chutná skvěle i studená, například jako pomazánka na sendviče.

Peperonata po českém?
Ačkoli je peperonata tradičně čistě zeleninovým pokrmem, nic nebrání tomu, aby se z ní stalo vydatnější jídlo. V České republice se k ní skvěle hodí masová příloha, například smažená klobása, kuře nebo vepřové maso, které z tohoto voňavého italského guláše udělají plnohodnotný oběd.