Přeskočit na obsah

Moje kamarádka z Itálie připravila peperonatu. Takové voňavé ragú jsem už dlouho nejedla.

Italská kuchyně to není jen pizza a těstoviny, ale také jednoduchá, voňavá zeleninová jídla, která chutnají jako léto uzavřené v hrnci. Jedním z takových jídel je peperonata, italský guláš z papriky, rajčat a cibule. Toto jídlo lze podávat teplé nebo studené, jako samostatné jídlo, přílohu k masu, rybě nebo pečivu. Voní bazalkou, oreganem a čerstvou zeleninou a navíc je lehké a syté.

Peperonata je klasické jídlo italské kuchyně, které lze popsat jako zeleninové ragú z papriky, rajčat a cibule. Je to velmi jednoduché, ale zároveň aromatické jídlo – skládá se z několika ingrediencí, ale díky olivovému oleji a středomořským bylinkám má výjimečnou chuť.

Moje kamarádka z Itálie připravila peperonatu. Takové voňavé ragú jsem už dlouho nejedla.
Peperonata

V Itálii se peperonata připravuje v každém regionu po svém – někdy se do ní přidávají olivy, kapary nebo dokonce brambory. Nejčastěji se podává jako:

  • samostatné zeleninové jídlo,
  • příloha k masu nebo rybě,
  • omáčka k těstovinám,
  • předkrm s chlebem (například bruschetta).

Tajemství její popularity spočívá v jednoduchosti – několik čerstvých druhů zeleniny, pomalé dušení a italské koření vytvářejí lehké, zdravé jídlo plné středomořského charakteru.

Recept na peperonatu, nebo jak uvařit italský guláš

Peperonata je klasický italský guláš z papriky, rajčat a cibule. Jednoduché ingredience, trochu olivového oleje a zeleniny – a efekt wow je zaručen. Je to aromatické jídlo, které chutná jak teplé, tak studené.

Ingredience:

  • 3 červené papriky,
  • 2 žluté papriky,
  • 2 rajčata,
  • 2 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 4 lžíce olivového oleje,
  • 1 lžička soli,
  • 1 lžička pepře,
  • 1 lžička oregana,
  • 1 lžička bazalky.

Způsob přípravy:

  1. Rajčata umyjte, odstraňte semínka a nakrájejte na proužky.
  2. Rajčata spařte vroucí vodou, oloupejte a nakrájejte na kostky.
  3. Cibuli nakrájejte na proužky a česnek nakrájejte na jemno nebo prolisujte.
  4. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a osmažte ji do sklovata. Přidejte česnek a ještě chvíli smažte.
  5. Poté přidejte nakrájenou papriku, promíchejte a duste pod pokličkou asi 10 minut.
  6. Přidejte rajčata, dochuťte solí, pepřem, oreganem a bazalkou. Dusíme dalších 20 minut, dokud zelenina nezměkne a celá směs se nezmění v husté aromatické ragú.

Podáváme horké s křupavým bagetou, rýží nebo jako přílohu k masu a rybám. Peperonata chutná skvěle i studená, například jako pomazánka na sendviče.

Moje kamarádka z Itálie připravila peperonatu. Takové voňavé ragú jsem už dlouho nejedla.
Peperonata

Peperonata po českém?

Ačkoli je peperonata tradičně čistě zeleninovým pokrmem, nic nebrání tomu, aby se z ní stalo vydatnější jídlo. V České republice se k ní skvěle hodí masová příloha, například smažená klobása, kuře nebo vepřové maso, které z tohoto voňavého italského guláše udělají plnohodnotný oběd.