Přeskočit na obsah

Koupila jsem ovoce na trhu a rozložila ho na těsto. Výsledek byl lepší než jablečný koláč mojí babičky.

Jaké ovoce se nejlépe hodí do koláče? Někteří si vyberou jablka, jiní švestky, ale málokdo dokáže odolat dezertu, v němž hlavní roli hrají hrušky. Jejich jemná sladkost a šťavnatost z nich dělají ideální doplněk křupavého těsta a krémové náplně.

V hruškách je něco nostalgického. Připomínají mi podzimní večery, kdy se v domě linula vůně pečeného cukroví. V těstě mají elegantní, ale zároveň lehkou a svěží chuť, což z nich dělá ideální volbu jak pro každodenní stůl, tak pro sváteční tabuli. Tart s tímto ovocem je příkladem toho, že jednoduchost jde ruku v ruce s rafinovaností, protože stačí několik ingrediencí, abyste vytvořili dezert, který vypadá jako z nejlepší cukrárny, ale zároveň zůstává velmi domácký.

Koupila jsem ovoce na trhu a rozložila ho na těsto. Výsledek byl lepší než jablečný koláč mojí babičky.
koláč s hruškami

Jednoduchý koláč s hruškami. Ideální dezert pro každou příležitost

Koláč s hruškami je pečivo, které v sobě kombinuje křupavost, krémovou strukturu a ovocnou svěžest. Jeho příprava není složitá a výsledek vždy ohromí jak rodinu, tak hosty. Nejlepší je, když je ještě mírně teplý, podávaný se šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.

Ingredience:

  • 250 g pšeničné mouky,
  • 125 g másla (studeného),
  • 70 g moučkového cukru,
  • žloutek,
  • 2-3 lžíce studené vody,
  • 4 velké hrušky (oloupané a rozkrojené na polovinu),
  • 150 g másla (na náplň),
  • 150 g cukru,
  • 150 g mletých mandlí,
  • 2 vejce,
  • čajová lžička vanilkového extraktu,
  • špetka soli.

Jak dlouho péct koláč s hruškami? Tajemství dokonalého koláče

Doba pečení má obrovský vliv na chuť a konzistenci koláče. Příliš krátká doba pečení způsobí, že těsto zůstane uvnitř syrové, a příliš dlouhá doba pečení způsobí, že těsto bude vysušené a ztratí svou jemnost. Ideálně upečený koláč by měl mít zlatavé dno, lehce opečené okraje a měkké, šťavnaté ovoce.

Koupila jsem ovoce na trhu a rozložila ho na těsto. Výsledek byl lepší než jablečný koláč mojí babičky.
koláč s hruškami

Způsob přípravy:

  1. Prosijte mouku do mísy, přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a prsty ho rozetřete, až vznikne drobenka. Poté přidejte moučkový cukr, vaječný žloutek a vodu. Rychle uhněťte těsto, zabalte ho do fólie a odložte do lednice na minimálně 30 minut.
  2. Vychlazené těsto rozválejte a vložte do formy na tart. Dno propíchněte vidličkou, přikryjte pečícím papírem a zatěžte fazolemi nebo keramickými kuličkami. Pečte 15 minut při 190 °C, poté odstraňte závaží a pečte dalších 10 minut.
  3. Během této doby připravte mandlovou náplň. Máslo s cukrem vyšlehejte do vzdušné hmoty, postupně přidávejte vejce, poté přidejte mleté mandle, vanilkový extrakt a špetku soli. Vše promíchejte do hladka.
  4. Hrušky oloupejte, odstraňte jádřinec a osušte papírovou utěrkou, aby během pečení nepouštěly příliš mnoho šťávy.
  5. Na opečený korpus naneste mandlovou hmotu a opatrně do ní vtlačte poloviny hrušek.
  6. Vložte tart do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 35-40 minut, dokud hmota neztuhne a nezíská zlatavou barvu.
  7. Po upečení nechte těsto trochu vychladnout, protože ovoce je velmi horké. Nejlepší je podávat teplé, se zmrzlinou nebo posypané moučkovým cukrem a skořicí.