Jaké ovoce se nejlépe hodí do koláče? Někteří si vyberou jablka, jiní švestky, ale málokdo dokáže odolat dezertu, v němž hlavní roli hrají hrušky. Jejich jemná sladkost a šťavnatost z nich dělají ideální doplněk křupavého těsta a krémové náplně.
V hruškách je něco nostalgického. Připomínají mi podzimní večery, kdy se v domě linula vůně pečeného cukroví. V těstě mají elegantní, ale zároveň lehkou a svěží chuť, což z nich dělá ideální volbu jak pro každodenní stůl, tak pro sváteční tabuli. Tart s tímto ovocem je příkladem toho, že jednoduchost jde ruku v ruce s rafinovaností, protože stačí několik ingrediencí, abyste vytvořili dezert, který vypadá jako z nejlepší cukrárny, ale zároveň zůstává velmi domácký.

Jednoduchý koláč s hruškami. Ideální dezert pro každou příležitost
Koláč s hruškami je pečivo, které v sobě kombinuje křupavost, krémovou strukturu a ovocnou svěžest. Jeho příprava není složitá a výsledek vždy ohromí jak rodinu, tak hosty. Nejlepší je, když je ještě mírně teplý, podávaný se šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.
Ingredience:
- 250 g pšeničné mouky,
- 125 g másla (studeného),
- 70 g moučkového cukru,
- žloutek,
- 2-3 lžíce studené vody,
- 4 velké hrušky (oloupané a rozkrojené na polovinu),
- 150 g másla (na náplň),
- 150 g cukru,
- 150 g mletých mandlí,
- 2 vejce,
- čajová lžička vanilkového extraktu,
- špetka soli.
Jak dlouho péct koláč s hruškami? Tajemství dokonalého koláče
Doba pečení má obrovský vliv na chuť a konzistenci koláče. Příliš krátká doba pečení způsobí, že těsto zůstane uvnitř syrové, a příliš dlouhá doba pečení způsobí, že těsto bude vysušené a ztratí svou jemnost. Ideálně upečený koláč by měl mít zlatavé dno, lehce opečené okraje a měkké, šťavnaté ovoce.

Způsob přípravy:
- Prosijte mouku do mísy, přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a prsty ho rozetřete, až vznikne drobenka. Poté přidejte moučkový cukr, vaječný žloutek a vodu. Rychle uhněťte těsto, zabalte ho do fólie a odložte do lednice na minimálně 30 minut.
- Vychlazené těsto rozválejte a vložte do formy na tart. Dno propíchněte vidličkou, přikryjte pečícím papírem a zatěžte fazolemi nebo keramickými kuličkami. Pečte 15 minut při 190 °C, poté odstraňte závaží a pečte dalších 10 minut.
- Během této doby připravte mandlovou náplň. Máslo s cukrem vyšlehejte do vzdušné hmoty, postupně přidávejte vejce, poté přidejte mleté mandle, vanilkový extrakt a špetku soli. Vše promíchejte do hladka.
- Hrušky oloupejte, odstraňte jádřinec a osušte papírovou utěrkou, aby během pečení nepouštěly příliš mnoho šťávy.
- Na opečený korpus naneste mandlovou hmotu a opatrně do ní vtlačte poloviny hrušek.
- Vložte tart do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 35-40 minut, dokud hmota neztuhne a nezíská zlatavou barvu.
- Po upečení nechte těsto trochu vychladnout, protože ovoce je velmi horké. Nejlepší je podávat teplé, se zmrzlinou nebo posypané moučkovým cukrem a skořicí.