Čas do 30 min
Porce pro 3–4 osoby
Ideální masové kotlety by měly být měkké a šťavnaté. Měly by mít jemnou, křupavou a na jazyku se rozplývající strouhanku. Někteří je milují právě kvůli strouhance. Co udělat, aby nebyla tvrdá nebo gumová? A aby jí bylo co nejvíce? Připravte si kotlety „Čas do 30 min. Porce pro 3–4 osoby. Smaker Polsko Zelenina Mléčné výrobky Maso Koření Kotlety Bulky Ideální masové kotlety jsou měkké a šťavnaté. Mají také jemnou, křupavou a na jazyku se rozplývající strouhanku.

Ingredience
- 500 g kuřecího prsního filé nebo vykostěného vepřového karé
- 2 vejce
- asi 4 lžíce mouky
- asi 8 lžic strouhanky
- 1 lžička sladkého pepře
- sůl, pepř (podle chuti)
- rozpuštěné máslo (na smažení)
Ingredience
- 500 g kuřecího prsního filé nebo vepřové kýty bez kosti
- 2 vejce
- asi 4 lžíce mouky
- asi 8 lžic strouhanky
- 1 lžička sladkého pepře
- sůl, pepř (podle chuti)
- vyškvařené máslo (na smažení)

Postup
1 Rozklepněte vejce do hlubokého talíře. Na dva ploché talíře rozložte (odděleně) mouku a strouhanku.
2 Maso umyjte a osušte papírovou utěrkou. Odstraňte všechny nedokonalosti (blány, šlachy, chrupavky, přebytečný tuk atd.). Rozdělte maso na stejně velké malé kousky. Lehce je rozbijte paličkou přes list potravinářské fólie.
3 Každý kousek masa posypte pepřem, solí a kořením. Postupně je obalte v mouce, vejci a strouhance. Setřeste přebytečnou strouhanku. Zbývající strouhanku přitlačte rukou k masu, aby se během smažení neodlepila.
4 Rozpusťte máslo v hrnci nebo hluboké pánvi. Mělo by být alespoň 250–300 ml – tolik, aby se kotlety během smažení zcela ponořily, ale nelepily se na dno – měly by doslova plavat v tuku. Rozpalte máslo na poměrně vysokou teplotu (asi 180 °C).
5 Kousky kotlet vložte po částech do rozpáleného másla a smažte 2–3 minuty z každé strany (v závislosti na velikosti kousků masa). Občas pánví zatřeste, aby se kotlety nepřichytily ke dnu.
6 Po smažení přeneste maso na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk.
7 Kotlety můžete podávat s bramborovou kaší a salátem nebo je jíst bez přílohy a namáčet je do oblíbené omáčky.