Přeskočit na obsah

Dvě nové ingredience a salát z kysaného zelí potěší každého. Při obědě zmizí jako první

Od té doby, co jsem objevila tuto kombinaci, už salát z kysaného zelí nedělám jinak. Stačí malá změna a příloha k obědu se stane skutečným hitem. Má ještě více vitamínů a hodí se téměř ke všemu.

Kysané zeleniny jsou nejzdravější zeleninové konzervy a v tomto ohledu zelí předčí okurky. Proto se na mém stole objevuje pravidelně. Nejlépe ve formě salátu, protože bez zahřívání obsahuje nejvíce vitamínů. Mám ráda jeho „bohatou“ verzi s dalšími zeleninami. Díky nim získává jedinečný charakter.

Jak připravit salát z kysaného zelí s okurkou a paprikou?

Stačí nakrájet a smíchat ingredience. Oproti klasickému receptu obsahuje můj oblíbený salát kromě mrkve a cibule také dvě další zeleniny. Je to čerstvá okurka, kterou někdy nahrazuji také nakládanou okurkou. Často pak upouštím od přidávání soli, protože je zbytečná. Druhou ingrediencí je paprika. Ta dodává pokrmu více barvy, křupavosti a aroma.

Dvě nové ingredience a salát z kysaného zelí potěší každého. Při obědě zmizí jako první
Salát z kysaného zelí

Recept:Salát z kysaného zelí, okurky a papriky

Chutná verze oblíbeného salátu s okurkou a paprikou

Doba přípravy 15 min.
Počet porcí 4
Počet kalorií 113 v každé porci

Složení

  • 400 g kysaného zelí
  • 1 malá mrkev
  • 1/2 cibule
  • 1/4 čerstvého salátového okurky
  • 1/2 malé červené papriky
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžíce agávového sirupu nebo cukru
  • pepř a sůl podle chuti

Způsob přípravy

  1. Příprava zeleniny. Zelí zbavte přebytečné šťávy a nakrájejte na prkénku, aby se zkrátily vlákna. Mrkev oškrábejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Oloupanou cibuli a papriku nakrájejte na jemno a umytý okurku s kůrou nakrájejte na tenké půlkruhy.
  2. Míchání salátu. Zeleninu smíchejte v misce, promíchejte s olejem a sirupem nebo cukrem a dochuťte pepřem a solí.

Lze salát z kysaného zelí připravit s majonézou?

K tomuto salátu se majonéza hodí, může nahradit olej. V této verzi má příloha k obědu krémovější konzistenci. Složky majonézy také zvýrazňují chuť zeleniny, proto mnoho lidí dává přednost právě této variantě. Pokud se rozhodnete pro tuto složku v receptu, je třeba vzít v úvahu množství tuku, které obsahuje. Nejtěžší majonézy (asi 80 % tuku) lze použít ve stejném množství jako olej. Naopak těch lehkých (asi 30 %) je vhodné použít až dvakrát nebo třikrát více, aby salát chutnal co nejlépe.

Dvě nové ingredience a salát z kysaného zelí potěší každého. Při obědě zmizí jako první
Salát z kysaného zelí

Co přidat do zelného salátu, aby nezpůsoboval nadýmání?

Kysané zelí může u některých lidí způsobovat nadýmání. Tento účinek pomáhají zmírnit některé koření. Mezi ně patří především kmín, který lze použít v celku nebo mletý. Stačí půl lžičky na uvedenou porci zelí, ale tuto dávku lze zdvojnásobit. Podobné vlastnosti mají semena fenyklu, o něco slabší účinek má nasekaný čerstvý kopr nebo sušený majorán.