V Československém lidovém republiku všechny děti s chutí jedly takovou rajčatovou polévku. Nyní může její kašovitá konzistence u mnoha lidí vyvolávat ne příliš elegantní reakce. Říkalo se jí „rajčatová polévka na hadru“. Dnes mnoho lidí netuší, proč.
Jak ve školních jídelnách, tak i v domácích kuchyních se rajčatová polévka často podávala v pondělí. Důvodem bylo, že k její přípravě se používal nedělní vývar. Stačilo přidat rajčatový koncentrát a smetanu a vznikla nejlepší polévka na světě, na kterou mnozí dodnes vzpomínají s nostalgií.
Název vyvolává smíšené pocity
Nejlepší polévka ze školní jídelny se nazývala „rajče na hadru“ – tento ne příliš elegantní název se často vyskytuje ve vzpomínkách na časy ČLR. Samozřejmě by se neměl brát doslova – „hadrem“ se nazýval rajčatový koncentrát, který měl v té době řidší konzistenci a méně výraznou barvu.
Polévka se vařila na včerejším vývaru a dochucovala se zakysanou smetanou. Do ní se ihned přidával rýže, která se s každým dalším ohřátím rajčatové polévky stále více rozvařovala.
Jak uvařit rajčatovou polévku „na hadříku“?
Pokud se bojíte, že polévka zůstane na druhý den, nepřidávejte do ní rýži. Po noci v ledničce bude rajčatová polévka tak hustá, že z ní bude těžké vyndat lžíci. Pro jistotu je lepší uvařit rýži zvlášť. Níže najdete originální recept z dob Československého lidového republik.
Ingredience:
- 0,5 l vývaru – může to být vývar ze včerejšího oběda,
- 1 plechovka rajčatového koncentrátu (asi 190 g),
- 100 ml smetany 18 %,
- 100 g rýže,
- sůl a pepř podle chuti,
- podle chuti: petržel
Způsob přípravy:
- Ohřejte vývar a smíchejte s rajčatovým protlakem.
- Přidejte sypký rýži a vařte společně asi 15 minut.
- Dochuťte solí a pepřem.
- V samostatné nádobě zahřejte smetanu a poté ji přidejte do polévky. Pečlivě promíchejte.
- Pokud chcete, posypte petrželkou.