Přeskočit na obsah

Vždy připravuji tyto karbanátky pro maminku. Přesně takové jsem jedla u ní v dětství.

Karbanátky mé maminky byly vždy jejím nejoblíbenějším jídlem. Dnes je častěji připravuji pro společné obědy, ale chuť zůstala stejná. Náš osvědčený recept nikdy nezklame a maso je vždy tak chutné, že si budete olizovat prsty.

Masové kuličky v syté omáčce jsou ideálním doplňkem k obědu. Jemné maso s žampiony si pamatuji z dětství, protože se pravidelně objevovalo na rodinném stole. Jak jsem se po letech přesvědčila, neexistuje jednodušší a lepší recept. Proto je dnes vařím stejně často jako kdysi máma.

Vždy připravuji tyto karbanátky pro maminku. Přesně takové jsem jedla u ní v dětství.

Jak připravit masové kuličky v houbové omáčce?

Příprava masových kuliček v této omáčce není složitá. Nejprve se osmaží kuličky z mletého masa s přísadami a poté se dusí spolu s osmaženými žampiony. Výsledkem je voňavé jídlo s hustou omáčkou, které se zvláště dobře hodí k vařené pohankové nebo ječné kaši a také k bramborám.

Recept:Vepřové masové kuličky v houbové omáčce

Jemné masové kuličky dušené v houbové omáčce doslova rozplývají se v ústech.

Ingredience

Na karbanátky:

  • 1 střední cibule
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1/2 kg vepřového mletého masa
  • 1 malá houska namočená ve vodě
  • 1 vejce
  • sůl a pepř podle chuti
  • olej na smažení

Na omáčku:

  • 150 g žampionů
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 3 lžíce smetany 30 %
  • čerstvý kopr na posypání

Vždy připravuji tyto karbanátky pro maminku. Přesně takové jsem jedla u ní v dětství.

Způsob přípravy

  1. Příprava karbanátků. Nakrájejte cibuli a osmažte ji na řepkovém oleji, poté ji nechte vychladnout a přidejte k masu spolu s namočenou houskou. Dochuťte solí a pepřem a důkladně promíchejte lžící. Z hmoty vytvarujte karbanátky a osmažte je na rozpáleném oleji do zlatova.
  2. Dušení omáčky. Nakrájejte žampiony na plátky nebo proužky, vhoďte je do hrnce s rozpáleným olejem a smažte několik minut. Poté přidejte masové kuličky, nalijte smetanu a dolijte vodu. Dochuťte solí a pepřem, snižte teplotu a duste pod pokličkou 25-30 minut. Podávejte s čerstvým koprem.

Jaké maso použít na masové kuličky?

Masové kuličky, tedy masové karbanátky připravené v omáčce, se nejčastěji připravují z vepřového masa. K tomu se hodí například plec nebo krk, případně vepřová kýta. Můžete také použít plec nebo hovězí hrudí, kuřecí stehna nebo krůtí stehna. Můžete také smíchat dva druhy masa, například hovězí s vepřovým, protože první obsahuje méně tuku a takové kotlety mohou být uvnitř příliš suché.

Vždy připravuji tyto karbanátky pro maminku. Přesně takové jsem jedla u ní v dětství.

Jak připravit chutnou houbovou omáčku bez smetany?

Omáčku z žampionů lze snadno připravit bez smetany. Je stejně chutná a vhodná pro osoby s nesnášenlivostí kravského mléka. Nejjednodušší je použít sójovou nebo kokosovou smetanu a rostlinný nápoj na vaření. Těmito ingrediencemi nahraďte smetanu s 30% obsahem tuku a vodu, kterou pokrm zaléváte.

Nejklasičtější je však varianta s dresinkem. K jeho přípravě je třeba použít lžíci másla, které se rozpustí na pánvi, a přidat lžíci mouky. Poté je třeba vše několik minut za stálého míchání zahřívat. Když mouka zezlátne, přidá se do směsi několik lžic houbové omáčky z hrnce. Po důkladném promíchání se směs nalije do jídla. V případě omáčky s karbanátky lze maso na chvíli vyjmout, aby se ingredience snáze promíchaly. Pokud je tekutiny hodně, lze tento krok vynechat.