Přeskočit na obsah

Vezměte si těstoviny, cukety a šunku. Za 20 minut budete mít oběd jako v italské trattorii.

Těstoviny se šunkou a cuketou.

Jednoduché, ale zároveň rafinované těstoviny, které vás přenesou přímo do italské trattorie. Kombinace křupavé cukety, voňavé šunky a smetanového sýra vytváří dokonalou chuť.

Poprvé jsem toto jídlo ochutnal v malé restauraci v Toskánsku, kde majitel sám nakrájel čerstvou zeleninu na tenké plátky a hodil je na rozpálenou pánev. K tomu se přidala porce rigatoni a několik plátků vyzrálé šunky, a to vše posypané parmazánem vonělo tak intenzivně, že si tu vůni pamatuji dodnes. Toto jídlo nevyžaduje mnoho přísad, protože jednoduchost ingrediencí mluví sama za sebe a každé sousto je požitkem.

Jak připravit italské těstoviny se šunkou a cuketou?

Vezměte si těstoviny, cukety a šunku. Za 20 minut budete mít oběd jako v italské trattorii.

Nejlepší je použít mladou, tenkou cuketu, protože její jemná chuť a měkká slupka umožňují, aby se nemusela loupat. Aby byly plátky křupavější, je dobré je předem posypat solí, nechat 10 minut odstát a slít přebytečnou vodu. K smažení je lepší použít olivový olej vysoké kvality, protože má velký vliv na chuť celého jídla.

Místo parmazánu můžete použít pecorino, který má výraznější chuť. Pokud nemáte vyzrálou šunku, skvěle se hodí i uzená verze. Vše můžete ozvláštnit špetkou chilli vloček, zejména pokud máte rádi ostřejší chutě.

Recept: Těstoviny se šunkou a cuketou

Klasické italské jídlo s těstovinami rigatoni, vyzrálou šunkou, smaženou cuketou a sýrem.

Ingredience

  • 300 g makarónů rigatoni
  • 2 malé cukety
  • 150 g sušené šunky (např. parmské)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • sůl, pepř

Vezměte si těstoviny, cukety a šunku. Za 20 minut budete mít oběd jako v italské trattorii.

Způsob přípravy

  1. Příprava ingrediencí. Cukety nakrájejte na tenké plátky, česnek nasekejte nadrobno. Šunku roztrhejte na malé kousky.
  2. Smažení a vaření. Na pánvi osmažte cukety na olivovém oleji s česnekem, dokud nezačnou lehce hnědnout. Mezitím uvařte těstoviny al dente.
  3. Smíchání ingrediencí. K cuketám přidejte šunku a poté těstoviny. Promíchejte, dochuťte solí a pepřem, posypte parmazánem.

Čím nahradit šunku v tomto jídle?

Pokud se chcete vzdát šunky, máte několik zajímavých možností, které jídlu dodají hloubku chuti a texturu:

  • Plísňový sýr – například gorgonzola nebo roquefort, dodá jídlu intenzitu a krémovou konzistenci.
  • Houby – smažené žampiony, hlívy nebo lišky se skvěle hodí jako náhrada masa.
  • Uzené tofu – zvláště dobře se hodí k cuketě a chilli a navíc je rostlinnou alternativou.
  • Ořechy – například pražené vlašské ořechy nebo pekanové ořechy dodají křupavost a lehce sladkou chuť.
  • Sušené rajčata – intenzivní chuť, lehce kyselá, dobře kontrastuje s jemnou cuketou.