Přeskočit na obsah

Šťavnaté kuřecí kotlety po švýcarsku – oblíbené jídlo mé rodiny. Žádná nuda, jen chutné jídlo!

Karbanátky z kuřecích prsou jsou jedním z klasických obědových jídel. V mém domácím jídelníčku se nejčastěji objevují ve švýcarské variantě. To proto, že tato varianta skrývá lákavé překvapení. Vše je obaleno křupavou strouhankou a rodina netrpělivě čeká, až jim tyto pochoutky znovu naservíruji.

V tomto článku:

  1. Recept na švýcarské kuřecí kotlety
  2. Co lze v tomto receptu změnit?
  3. S čím podávat švýcarské kotlety?

Když všichni připravují nugety a klasické kotlety, já podávám kuřecí prsa po švýcarsku. Tajemství spočívá nejen v křupavém a dozlatova upečeném obalu, ale především v překvapení, které šikovně schovávám uvnitř. Toto jídlo je také známé pod originálním názvem cordon bleu a jako náplň se obvykle používá šunka a sýr. Nejvíc mi chutná varianta s čedarem, který je pro teplá jídla jako stvořený.

Šťavnaté kuřecí kotlety po švýcarsku – oblíbené jídlo mé rodiny. Žádná nuda, jen chutné jídlo!

Recept na švýcarské kuřecí řízky

Ingredience:

  • 2 kuřecí prsa
  • 300 g sýra – například čedaru nebo goudy
  • 300 g šunky
  • 100 ml oleje
  • 125 g strouhanky
  • 80 g pšeničné mouky
  • 3 vejce
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 čajové lžičky pepře
  • 1/2 čajové lžičky sladkého pepře

Způsob přípravy:

  1. Kuřecí prsa nakrájejte na kotlety a opatrně je naklepejte (snažte se maso nepropíchnout). Ochutnejte solí, pepřem a sladkým pepřem.
  2. Na každý kus kuřete položte plátky šunky a sýra – počet plátků na každou porci odhadněte podle toho, na kolik kotlet se vám podařilo prsa rozdělit.
  3. Všechno stočte do tvaru kapsy (některé kotlety po švýcarsku připomínají například obálku nebo tyčinku).
  4. Stočené kotlety odložte do lednice – minimálně na hodinu, ale lépe na celou noc. Díky tomu maso nejen nasákne chutí koření, ale také se bude lépe smažit a nerozpadne se na pánvi.
  5. Do jedné misky nasypte pšeničnou mouku, do druhé strouhanku a ve třetí rozšlehejte vejce.
  6. Nejprve kotlety obalte v mouce, poté ve vejcích a nakonec ve strouhance.
  7. Na pánvi rozehřejte olej a smažte kotlety po švýcarsku, dokud nebudou z obou stran dobře opečené.

Šťavnaté kuřecí kotlety po švýcarsku – oblíbené jídlo mé rodiny. Žádná nuda, jen chutné jídlo!

 

Co lze v tomto receptu změnit?

Někteří plní kotlety po švýcarsku pouze žlutým sýrem. Jiní dávají přednost přidání dalších ingrediencí a přidávají dovnitř ještě porci žampionů. Moje rodina má nejraději klasickou verzi se šunkou a čedarem. Pokud nechcete použít kuřecí prsa, klidně použijte jiné maso. Stejně chutné budou kotlety ze střední části vepřové kýty, přičemž původní recept je založen na jemných kouscích telecího masa.

S čím podávat kotlety po švýcarsku?

Cordon bleu lze podávat stejně jako vepřové kotlety. Hodí se k jakémukoli salátu, dušené zelenině, ale také k nakládaným okurkám a kornishonům. Často vytahuji ze spíže sklenici červené řepy. Dalšími nezbytnými přílohami jsou vařené brambory nebo bramborová kaše, hranolky nebo pečené brambory. Hodí se také k rýži nebo jakékoli obilovině.