Při pohledu na tuto polévku je těžké uvěřit, že je tak snadná na přípravu. K získání voňavého vývaru s bohatou chutí ani nepotřebujete bujón. Nejlépe chutná na podzim s přidanými čerstvými houbami.
Vídeňská bramborová polévka je jednoduchá a mimořádně aromatická
Vídeňská bramborová polévka se ideálně hodí k podzimní krajině za oknem. Je chutná a příjemně zahřeje. Nejlépe chutná, když ji zahustíte tradičním způsobem pomocí zahušťovadla, ale pokud dáváte přednost smetaně před moukou, můžete přidat smetanu s vysokým obsahem tuku.
V sezóně použijte čerstvé, později se hodí i sušené
Když jsou lesy plné krásných plodů, je škoda používat sušené houby. V mezisezóně však můžete připravit neméně chutný vývar ze sušených bílých hub nebo podbělenek. Samozřejmě je třeba je předem namočit. Nalijte asi 100 g sušených hub teplou vodou a nechte 12 hodin v lednici. Druhý den přendejte houby spolu s vodou, ve které byly namočené, do vývaru, aby se neztratila ani kapka cenné vůně.
Recept na vídeňskou bramborovou polévku s houbami
K polévce můžete podávat trhaný česnekový chléb nebo křupavé krutony.
Ingredience:
- 0,5 kg lesních hub,
- 0,5 kg brambor,
- 1–2 cibule,
- 1 lžíce másla,
- 2 stroužky česneku,
- 1 velká lžíce mouky,
- sůl, čerstvě mletý pepř, petržel.
Způsob přípravy:
- Houby očistěte, nakrájejte na plátky a zalijte 1 litrem vody. Přidejte sůl a vařte na mírném ohni.
- Až houby změknou, přidejte nakrájené brambory. Vařte do měkka.
- Jemně nakrájenou cibuli osmažte na pánvi s lžící másla. K osmažené cibuli přidejte prolisovaný česnek a po minutě mouku. Promíchejte a osmažte do zlatova.
- Do zálivky nalijte trochu vývaru z hrnce a promíchejte do hladka, poté přidejte do polévky.
- Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Před podáváním posypte petrželkou.