Každý, kdo rád přijímá hosty, včetně těch nečekaných, by měl mít po ruce recept na naléhavý dort – takový, který se připravuje, bez započítání doby pečení, za několik minut a který lze uvařit z ingrediencí dostupných v domácnosti. Jedním z takových dortů je dvoubarevný piškotový dort – jednoduchý, ale velmi chutný!
Ingredience
- 4 vejce
- 225 g másla
- 125 ml mléka
- 100 g hořké čokolády
- ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
- 200 g moučkového cukru
- 300 g pšeničné mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Potřebné kuchyňské náčiní
Dortová forma 22 cm
Postup
1 Vejce, máslo a mléko ohřejte na pokojovou teplotu.
2 Rozpusťte čokoládu v hrnci a nechte ji vychladnout. Čokoláda nesmí být horká, ale musí zůstat tekutá.
3 Do mísy mixéru dejte máslo a cukr. Šlehejte, dokud nevznikne světlá, vzdušná hmota. Bez přestání šlehání postupně přidávejte do hmoty jedno vejce a vanilkový extrakt.
4 Postupně do hmoty prosejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a solí. Ingredience promíchejte špachtlí – pouze do vytvoření homogenního těsta.
5 Na závěr do těsta přidejte mléko a také rychle promíchejte.
6 Těsto rozdělte na dvě přibližně stejné části. Do jedné přidejte vychladlou čokoládu a promíchejte špachtlí.
7 Formu na dort o průměru 22 cm vymastěte máslem a vysypte moukou. Přeneste do ní světlé těsto a rovnoměrně ho rozetřete. Na vrstvu světlého těsta položte vrstvu těsta s čokoládou.
8 Vložte těsto do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 50-60 minut – dokud špejle nevyjde suchá.