Všichni máme rádi vepřové kotlety, ale pokud je jíme příliš často, mohou nás prostě omrzet. Dnes máme recept právě pro ty, kterým už klasické vepřové kotlety lezou krkem, ale také pro všechny, kteří mají rádi šťavnaté a jemné kotlety. Přesně takové jsou parížské řízky. Jak je připravit? Zapomeňte na strouhanku.
Parížské řízky, nebo jinými slovy parížské kotlety, jsou bezpochyby jedním z nejlepších pokrmů, které lze z kuřecích prsou připravit. Tyto jemné, šťavnaté kotlety mizí z talířů rychlostí světla a jejich příprava je stejně rychlá. Čím se liší od klasických kotlet z kuřecího masa? Obalováním, nebo spíše jeho absencí. Parížské řízky se nejprve namočí do hustého těstíčka a osmaží do zlatova. Díky smažení v těstíčku jsou kotlety tak šťavnaté. Pokud nemáte nápady na zítřejší večeři, teď už je máte.
Parížské řízky. Jsou tak chutné, že zapomenete na vepřové kotlety
Ingredience
- asi 1 kg kuřecího prsního masa,
- půl sklenice mléka,
- 2 vejce,
- 2 plné lžíce majonézy,
- 1 lžíce hořčice,
- pšeničná mouka (asi 1/3 sklenice),
- sůl, pepř, sušená cibule, trochu sušeného tymiánu,
- olej na smažení.
Parížské řízky – způsob přípravy:
- Maso očistěte od blány a nakrájejte na poměrně tenké plátky. Můžete krájet napříč nebo šikmo. Pokud je maso v některých místech nakrájeno příliš silně, opatrně ho rozdrťte pěstí nebo rozbijte paličkou na maso. Každý plátek masa osolte a opepřete z obou stran a koření důkladně vmasírujte.
- Do misky nalijte mléko, přidejte vejce, majonézu, hořčici a mouku. Vše promíchejte, až vznikne hladké, ale poměrně husté těsto. V případě potřeby přidejte více mouky.
- Do těsta přidejte lžíci sušené cibule a tymiánu. Znovu promíchejte a namočte do něj každý kus kuřete. Těsto by mělo maso pevně obalit.
- Na pánvi dobře rozpalte dostatečné množství tuku. Až bude horký, vložte do něj řízky v těstíčku a smažte je, dokud nebudou zlatavé a křupavé z obou stran. Po usmažení je položte na papírový ubrousek, aby okapal přebytečný tuk. Podávejte s oblíbenými přílohami.