Pro oficiální i neformální začátek podzimu není nic lepšího než voňavé sušenky. Pokud žijete v bytovém domě, vůně tohoto pečiva bude cítit i o dvě patra níže. Majorkinský piškot je jedinečný a geniální ve své jednoduchosti. Bude vám chutnat i bez přísad a malá černá káva bez mléka a cukru se k němu hodí jako ulitá.
Piškot je vždy dobrý nápad. Bude hrát první housle i bez krémů a jiných lahůdek. Nepotřebuje je, ale pokud ho chcete nutně proložit, hodí se například mandlový krém, skořicový krém nebo pomerančová marmeláda – typické chutě španělské kuchyně. Nejchutnější je bez přísad, možná s moučkovým cukrem nebo jemným cukrem smíchaným s malým množstvím skořice, ale můžete ho také použít pro své další dezertní nápady. V poslední fázi přípravy do něj můžete přidat například švestky, hrušky nebo jablka. Budou se k němu hodit jako ulité.
Jak připravit mandlový piškot z Mallorky?
Některé části receptu na tento a „náš“ český piškot se shodují. Určitě vás nepřekvapí, že vejce musí mít pokojovou teplotu a bílky musí být dobře vyšlehané – metodou „obrácené mísy“. Po převrácení mísy vzhůru nohama by se neměly ani hýbat. Co je odlišuje, je mouka.
Místo pšeničné mouky nebo pšeničné mouky s přídavkem bramborové (směs pro jemnější piškot) zde používáme mleté mandle (mandlovou mouku). Těsto je zcela „neúmyslně“ bezlepkové, což potěší lidi, kteří se na to pokaždé musí ptát a žádat.
Při strouhání citrusových plodů buďte opatrní. Strouhejte pouze barevnou část slupky. Bílá vrstva pod slupkou je obvykle hořká a může zkazit chuť dezertu. Nejlepší je použít bio citrusové plody – jsou obzvláště chutné a není třeba je loupat ani spařovat. Pokud jste je koupili v běžném obchodě, určitě to udělejte, abyste nesnědli prostředky na ochranu rostlin.
Aby se těsto na piškot dobře promíchalo, použijte jemnozrnný cukr na pečení. Ten se smíchá a rozpustí s vejci mnohem rychleji a lépe než běžný krystalový cukr. Pokud dáváte přednost méně sladkému piškotu, například pouze jako základ pro přísady, můžete použít méně cukru. Majorkský piškot je nejlepší upéct večer den před podáváním. Druhý den bude ještě lepší – získá optimální strukturu.
Recept na mallorský piškotový dort
Ingredience
- 280 g mletých mandlí
- 7 středních vajec
- asi 200 g jemného cukru na pečení
- 1 špetka soli
- kůra z 1 citronu
- kůra z 1 pomeranče
- 1 čajová lžička skořice
Dále: máslo a mouka na vymazání boků formy.
Způsob přípravy:
- Sejměte kůru z citrusových plodů a smíchejte ji se skořicí.
- Pečlivě oddělte bílky a žloutky do samostatných misek.
- Přidejte k bílkům špetku soli a vyšlehejte do tuhé pěny. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světle žluté, nadýchané pěny.
- Do kogel-mogel přidejte citrusovou kůru s skořicí a vyšlehejte na nízké rychlosti.
- Do bílkové pěny přidejte špachtlí nebo lžící nasekané mandle, snažte se přitom pěnu nepoškodit.
- Do kogel-mogel s přísadami postupně vmíchejte bílkovou pěnu a míchejte, dokud se obě hmoty nespojí v jednu homogenní.
- Zapněte termocirkulaci a předehřejte troubu na 180 °C.
- Formu na dort vyložte papírem, boky potřete máslem, posypte moukou a do středu dejte piškotové těsto.
- Pečte 10 minut při 180 °C, poté snižte teplotu na 150-160 °C a pečte do suché špejle (asi 50 minut).
- Majonézový piškotový dort nechte vychladnout v troubě s pootevřenými dvířky – nevyndávejte ho z trouby, dokud nevychladne, protože by mohl splasknout.