Přeskočit na obsah

Hrušky zalévám máslovým, nadýchaným těstem. Moje pečeně je lepší než všechny jablečné koláče na světě

Je těžké najít těsto, které by bylo pro pečení vhodnější než těsto zalévané. Proč? Možná je v tom jakési neuchopitelné potěšení z toho, že zaléváme chutné sezónní ovoce neméně chutným těstem, abychom připravili něco, co v souhrnu dává ještě lepší výsledek!

Hrušková sezóna je v plném proudu. Pro mnoho z nás je to důvod, proč se jimi nacpat v syrovém stavu, a až dosáhneme určitého uspokojení v této oblasti, nastane čas na různé pečivo s těmito úžasnými plody v hlavní roli.

Hrušky zalévám máslovým, nadýchaným těstem. Moje pečeně je lepší než všechny jablečné koláče na světě

Proč péct koláče s hruškami?

Hruška, zejména zralá, doslova nasáklá svou sladkou, medovou šťávou, je ideálním ovocem pro přípravu koláčů. Na rozdíl od některých kyselých odrůd jablek, hruškové pečivo nevyžaduje zvláštní slazení.

Příklad? Níže uvedený recept obsahuje pouze půl sklenice cukru. Pokud však máte obzvláště zralé ovoce, můžete zkusit toto množství dokonce trochu snížit.

Cukr je jedna věc, ale v těstě hraje svou roli i správný tuk. Pro tento druh pečení je ideální máslo. Obaluje ovoce lahodnou voňavou „vrstvou“ s charakteristickou, lehce mléčnou příchutí. Lze si představit něco lepšího na začátku podzimu?

Recept na máslový koláč s hruškami

Ingredience:

  • 100 g másla (polovina balení)
  • Půl sklenice cukru
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 sklenice pšeničné mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 120 g smetany 12 %
  • 3 hrušky (asi 700 g)

Hrušky zalévám máslovým, nadýchaným těstem. Moje pečeně je lepší než všechny jablečné koláče na světě

Příprava:

  1. Před začátkem přípravy vyjměte z ledničky máslo a vejce – musí mít pokojovou teplotu.
  2. Připravte si dortovou formu o průměru asi 24 cm. Vyložte ji papírem na pečení.
  3. Odstraňte z hrušek semenná ložiska a nakrájejte je na malé kousky. Okamžitě je rozložte na dno formy a snažte se ovoce rozložit rovnoměrně po celé formě.
  4. Máslo s cukrem šlehejte mixérem, dokud nevznikne vzdušná hmota a nezvětší se objem.
  5. Do vyšlehaného másla přidávejte vejce, jedno po druhém, a pokračujte v šlehání. Během šlehání přidejte do hmoty vanilkový extrakt.
  6. V samostatné nádobě smíchejte všechny ostatní suché ingredience: mouku, prášek do pečiva a sůl.
  7. K vlhkým šlehaným ingrediencím pomalu přidávejte mouku a smetanu. Vše promíchejte mixérem na nízké rychlosti nebo ručně pomocí metly.
  8. Hotové těsto nalijte na hrušky a rovnoměrně rozetřete po celé formě na dort.
  9. Pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Hotovost těsta zkontrolujte dřevěnou špejlí.
  10. Hotový dort nechte vychladnout. Až dort vychladne, otevřete formu a podávejte.