Co jíst místo chleba? Mnoho lidí si nedokáže představit snídani nebo večeři bez chleba. Ukazuje se, že existuje zdravější náhrada, která má vynikající chuť. Zjistěte, co můžete jíst místo běžného sendviče.
Co jíst místo chleba? Zjistěte, čím nahradit tradiční chléb.
Menší množství chleba v jídelníčku může mít příznivý vliv na naše zdraví, zejména pokud chceme zhubnout. Bílý chléb zvyšuje hladinu cukru v krvi a přispívá k ukládání tukové tkáně. Pokud tedy chcete zhubnout, vyberte si zdravější alternativu.
Co jíst místo chleba?
Lidé, kteří často jedí chléb, si mohou klást otázku, zda existuje dobrá alternativa k chlebu. Odpověď je jednoduchá – ano! Placky z pohankové mouky jsou zdravou alternativou k bílému chlebu.
Placky z pohankové mouky neobsahují lepek a mají nízký glykemický index. Recept na jejich přípravu je velmi jednoduchý. Jak připravit zdravou alternativu chleba? K tomu budeme potřebovat půl balení pohanky, sůl, skořici a kari. Den předem připravíme těsto z pohanky – pohanku zalijeme vodou v misce. Následující den vodu slijeme a přidáme čerstvou – asi 2 cm nad hladinu pohanky.
Takto připravenou krupu dáme do mixéru. Ochutíme špetkou soli, skořice a kari a mixujeme do hladka. Takto připravené těsto nalijeme na rozpálenou suchou pánev. Smažíme na mírném ohni pod pokličkou asi 3-5 minut z každé strany.
Placky z pohankové krupice: s čím je jíst?
Pohankové placky lze jíst různými způsoby, například s oblíbenou pastou, například vaječnou nebo avokádovou, ale také s nakrájenou syrovou zeleninou, humusem nebo tvarohem. Pro ty, kteří mají rádi sladké, budou palačinky chutné také s arašídovým máslem nebo skořicí.
Hrebenka je zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny B, hořčíku, vápníku, zinku, fosforu a železa. Palačinky z ní jsou chutné a syté. Jsou zdravou alternativou chleba – regulují hladinu cukru v krvi, podporují metabolismus a mají příznivý vliv na trávicí systém.