Teplé bochánky s česnekovým máslem jsou lahůdkou, které je těžké odolat. Víte, jak snadno si takové pečivo připravit doma?
Ingredience
Ingredience na bochánky:
- 30 g čerstvého droždí
- 150 ml mléka
- 1 lžíce cukru
- 500 g pšeničné mouky (typ 450-550)
- 100 ml vody
- 4 lžíce olivového oleje
Ingredience na česnekové máslo:
- 1 lžička soli
- 200 g másla
- 8 stroužků česneku
- 1 malý svazek petržele
- sůl (podle chuti)
Postup přípravy
1 Vložte droždí do sklenice nebo šálku a rozmíchejte s cukrem. Až droždí začne „pracovat“, přidejte lžíci mouky a mléko zahřáté na teplotu asi 37 °C. Důkladně promíchejte. Kvásek odložte na teplé místo a přikryjte bavlněnou utěrkou. Nechte 15–20 minut odležet.
2 Prosijte mouku do mísy. Přidejte vodu (měla by být teplá jako mléko), kvásek, olivový olej a sůl. Ingredience hnětejte, dokud nevznikne hladké, pružné těsto (rukou nebo mixérem s háčky).
3 Těsto vložte do mísy lehce vymazané olejem a přikryjte utěrkou. Nechte hodinu odpočívat na teplém místě.
4 Zatímco těsto kyne, připravte česnekové máslo. Rozpusťte máslo v hrnci nebo v mikrovlnné troubě. Do tekutého másla přidejte prolisovaný česnek a nasekanou petrželku. Dochutěte solí. Nechte vychladnout.
5 Těsto znovu rychle prohněťte a rozdělte na 2 části, aby se s ním lépe pracovalo. Každou část postupně rozválejte do obdélníku a bohatě potřete česnekovým máslem (nepoužijete vše). Listy těsta přeložte napůl.
6 Těsto rozdělte na stejné proužky – menší nebo větší, podle toho, jak velké mají být rohlíky. Uchopte proužky za konce a několikrát je stočte do spirály, poté stočte do „šneků“. Takto připravené rohlíky položte na plech vyložený pečícím papírem (v určité vzdálenosti od sebe). Nechte 15–20 minut odpočívat na teplém místě.
7 Potřete rohlíky nahoře česnekovým máslem. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte asi 20 minut, dokud rohlíky nevyrostou a nezhnědnou.