Krůtí karbanátky jsou chutnou alternativou vepřových karbanátků. Lehké a zdravé karbanátky se skvěle hodí k různým přílohám. Zvu vás, abyste se podívali na recept.
Krůtí maso je nejen chutné a nízkokalorické, ale také zdravé. Kuličky z krůtího masa obsahují zejména bílkoviny, vitamíny skupiny B, zinek a železo a jsou snadno stravitelné.
Jaké krůtí maso je nejvhodnější pro kuličky?
Pokud potřebujete dietní verzi karbanátků, doporučuji namlít krůtí prsa sami nebo v řeznictví. Toto maso téměř neobsahuje tuk, má velmi jemnou chuť a je snadno stravitelné. Krůtí prsa jsou také vhodná pro karbanátky, které můžete podávat i kojencům (v souladu s kalendářem rozšiřování stravy).
Pokud není kalorická hodnota prioritou, stojí za to připravit kotlety z mletého masa z krůtího stehna bez kůže, které je k dostání ve většině obchodů. Alternativou může být nákup celého stehna nebo holeně z krůty a vlastní oddělení masa od kostí a následné mletí. Vynikající chuť mají také karbanátky z prsou a stehna – maso lze míchat v libovolném poměru.
Pro ty, kteří ocení pohodlí, bude dobrou volbou hotové mleté maso z krůty, které je k dostání v obchodech. Je však třeba věnovat pozornost jeho složení a původu – lepší je vybírat jednosložkové produkty bez přidaného tuku a konzervantů. Díky použití hotového mletého masa se doba přípravy karbanátků zkrátí na 30 minut.
Jak připravit krůtí karbanátky?
Prvním a nejdůležitějším krokem při přípravě krůtích karbanátků je mletí masa. Spolu s masem melu i přísady, tj. na oleji osmaženou cibuli namočenou v mléce a vymačkaný kajzer, stejně jako česnek. Masovou hmotu míchám, dokud není nadýchaná a nepřestane se lepit na ruce a misku. Chuť masa zvýrazňuji bylinkami a základními kořeními.
Kotlety lehce posypu moukou a smažím na rozpuštěném másle, které zvýrazňuje jemnou chuť masa. Místo mouky lze použít strouhanku.
Recept: Kuličky z krůtího masa
Šťavnaté kuličky z krůtího masa jsou jemné, s vůní bylinek a česneku. Je to jemné maso s lehce křupavou, dozlatova opečenou kůrkou.
Ingredience
- 800 g krůtího prsa
- 1 tvrdá houska
- 1 velké vejce
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 čajová lžička oregana
- 1/2 čajové lžičky tymiánu
- 1/2 čajové lžičky rozmarýnu
- sůl a pepř
Dále
- mléko na namočení housky
- 4 lžíce pšeničné mouky
- 3 lžíce rozpuštěného másla
Způsob přípravy
- Příprava přísad do masové směsi. Cibuli nakrájejte na jemno a osmažte na malém množství rozpuštěného másla (stačí 1 čajová lžička). Česnek oloupejte (můžete ho nasekat a přidat do pánve na konci smažení cibule nebo nasekat syrový). Buchtu namočte do mléka a poté vymačkejte.
- Mletí masa. Maso očistěte, umyjte, nakrájejte na malé kousky a umelte spolu s cibulí, česnekem a vymačkanou buchtou.
- Míchání masové hmoty. Do nasekaného masa s přísadami vbijte vejce, přidejte bylinky a hmota promíchejte rukou. Hotovou masovou hmotu na kotlety dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
- Tvarování a smažení karbanátků. Z masové hmoty vytvarujte kulaté nebo podlouhlé karbanátky a obalte je pšeničnou moukou. Rozehřejte máslo a smažte karbanátky na středním ohni po dobu 3-4 minut z každé strany. Snižte teplotu a smažte ještě 6-8 minut z každé strany nebo vložte osmažené maso do žáruvzdorné nádoby a dopečte v troubě (15 minut, 180 stupňů Celsia, horní a dolní ohřev, bez termocirkulace). Doba smažení závisí na velikosti karbanátků.
Jak podávat krůtí karbanátky?
Krůtí karbanátky podávám s klasickými přílohami, například s vařenými nebo pečenými bramborami, hranolky nebo batáty, pohankovou kaší a také saláty (včetně salátu z máslové kapusty se smetanovou omáčkou, salátu z kysaného zelí, salátu z okurek). Ideálním doplňkem kuliček z krůtího masa jsou různé omáčky, například rajčatová omáčka, omáčka z žampionů, omáčka z lesních hub.
Zdravé krůtí karbanátky také podávám v mírně ohřátých houskách s přídavkem zeleniny (rajčata, okurky, salát) a omáček, ale také studené s chlebem, strouhaným křenem nebo hořčicí a nakládanými okurkami.