Filo těsto se špenátem je zlatavá a křupavá předkrm. Uvnitř rolád se skrývá náplň ze špenátu s přídavkem smetanového sýra ricotta a slané fety. Nezapomeňte přidat cibuli, česnek a oregano, aby bylo jídlo ještě chutnější. Takové jídlo je ideální jako předkrm na večírku, večeři s přáteli nebo elegantní rodinné oslavě.
Recept na filo těsto se špenátem
K přípravě tohoto receptu budete potřebovat:
- 1 balení filo těsta,
- rozpuštěné máslo na potření vrstev (asi 100 g),
- 1 vejce.
Ingredience na náplň:
- 250 g čerstvého špenátu,
- 1 cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 150 g ricotty,
- 100 g fety,
- špetka muškátového oříšku,
- špetka oregana,
- sůl a pepř podle chuti,
- olivový olej na osmažení cibule.

Jak připravit filo těsto se špenátem?
Špenát umyjte a osušte. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Česnek prolisujeme. Špenát osmažíme na suché pánvi, dokud nezmenší svůj objem. Necháme vychladnout a poté nakrájíme na jemno. Do stejné pánve přidáme trochu olivového oleje, osmažíme cibuli a česnek do sklovata.
V misce smícháme špenát, cibuli, ricottu a rozdrobenou fetu. Přidejte muškátový oříšek, oregano, sůl a pepř, důkladně promíchejte.
Rozválejte listy filo těsta, přikryjte vlhkou utěrkou, aby nevyschly. Každý list tenké potřete rozpuštěným máslem.
Podél dlouhé strany obdélníku rozložte náplň, ale pouze na polovinu těsta. Složte a pečlivě slepte těsto. Ostrým nožem rozkrojte na obdélníky.
Potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C po dobu 18–20 minut, dokud nezlatnou.
