Přeskočit na obsah

Špenát v křupavém „obalu“: lahodná předkrm, který ozdobí každou večeři nebo večírek

Filo těsto se špenátem je zlatavá a křupavá předkrm. Uvnitř rolád se skrývá náplň ze špenátu s přídavkem smetanového sýra ricotta a slané fety. Nezapomeňte přidat cibuli, česnek a oregano, aby bylo jídlo ještě chutnější. Takové jídlo je ideální jako předkrm na večírku, večeři s přáteli nebo elegantní rodinné oslavě.

Recept na filo těsto se špenátem

K přípravě tohoto receptu budete potřebovat:

  • 1 balení filo těsta,
  • rozpuštěné máslo na potření vrstev (asi 100 g),
  • 1 vejce.

Ingredience na náplň:

  • 250 g čerstvého špenátu,
  • 1 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 150 g ricotty,
  • 100 g fety,
  • špetka muškátového oříšku,
  • špetka oregana,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • olivový olej na osmažení cibule.Špenát v křupavém „obalu“: lahodná předkrm, který ozdobí každou večeři nebo večírek

Jak připravit filo těsto se špenátem?

Špenát umyjte a osušte. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Česnek prolisujeme. Špenát osmažíme na suché pánvi, dokud nezmenší svůj objem. Necháme vychladnout a poté nakrájíme na jemno. Do stejné pánve přidáme trochu olivového oleje, osmažíme cibuli a česnek do sklovata.

V misce smícháme špenát, cibuli, ricottu a rozdrobenou fetu. Přidejte muškátový oříšek, oregano, sůl a pepř, důkladně promíchejte.

Rozválejte listy filo těsta, přikryjte vlhkou utěrkou, aby nevyschly. Každý list tenké potřete rozpuštěným máslem.

Podél dlouhé strany obdélníku rozložte náplň, ale pouze na polovinu těsta. Složte a pečlivě slepte těsto. Ostrým nožem rozkrojte na obdélníky.

Potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C po dobu 18–20 minut, dokud nezlatnou.