Kuřecí kotlety po českém způsobu jsou mou spolehlivou variantou oběda, když mě omrzí kotlety smažené v strouhance. Kotlety jsou zlatavé, měkké a velmi voňavé. Neobvyklá obalovačka je činí křupavými téměř jako bramboráky.
U nás doma se kuřecí kotlety často objevují k obědu. V doprovodu vařených brambor a strouhané řepy mizí rychlostí blesku. Když mě však omrzí klasická strouhanka, hledám zajímavější způsoby, jak ji nahradit. Už jsem vyzkoušela mleté mandle, kukuřičné vločky (mým dětem velmi chutnaly) a také recept s krekrými. Nedávno si mé srdce (a žaludek) podmanil recept na kuřecí kotlety po českém způsobu. Ačkoliv jsem neměla možnost je ochutnat v pražských restauracích, moje verze (bez skromnosti) má vynikající chuť a absence strouhanky nijak neovlivňuje jejich chuť.
Jak připravit obalování na kotlety bez strouhanky?
Ačkoli se strouhanka jeví jako nezbytná ingredience dobrých kuřecích řízků, ujišťuji vás, že je lze připravit i bez ní. Český způsob spočívá v přípravě jednoduchého bramborového těsta, ve kterém je třeba maso obalit. Připravuje se z vajec, mléka a mouky (tj. typických ingrediencí strouhanky). To, co však kotlety činí křupavými, je nastrouhaný syrový brambor přidaný do těsta.
Chuť těsta umocňuje lžíce oblíbené hořčice (já jsem použila sarepskou). V takovém těstě je třeba obalit kuřecí kotlety a poté je smažit jako obvykle na rozpáleném tuku. Po smažení je bramborová hmota křupavá, zlatavá a velmi chutná. Brambory v ní nejsou cítit, spíše dodávají strukturu obalce a činí ji hutnější. Zkuste kotlety připravit tímto způsobem a uvidíte, že se navždy stanou součástí vašeho každodenního jídelníčku.
Recept na kuřecí kotlety po českém způsobu
Ingredience
- 2 kuřecí prsa (asi 700-800 g)
- 2 syrové brambory střední velikosti
- 1 vejce
- 1 lžíce hořčice (např. sarepské)
- 75 ml mléka
- 2 lžíce pšeničné mouky
- sůl a pepř podle chuti
- 4 lžíce oleje nebo sádla na smažení
Způsob přípravy:
Připravte maso. Nakrájejte kuřecí prsa na plátky. Každý lehce naklepejte kladivem (jako u běžných kotlet). Osolte a opepřete z obou stran.
Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte k nim celé vejce, mléko, hořčici a pšeničnou mouku. Ingredience promíchejte lžící, až vznikne homogenní těsto.
Obalte kotlety v bramborovém těstíčku z obou stran. Než kotlety vložíte na pánev, nechte těsto z masa mírně okapat.
Na pánvi rozehřejte olej. Kotlety smažte z obou stran po dobu 2-3 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu. Podávejte jako klasické kotlety s bramborami a salátem.