Přeskočit na obsah

Kuřecí kotlety teď smažím jen v této křupavé a zlatavé strouhance. Bez jediného gramu strouhanky.

Tyto kotlety se mé rodině tak zalíbily, že je teď vařím pro všechny minimálně jednou týdně. Strouhanka se ukázala jako zcela zbytečná. Místo ní jsem kuřecí prsa obalila v oblíbených kořeních a jemné krupici. Obal byl voňavý, lehce křupavý a dozlatova upečený.

V tomto článku:

  1. Recept na kuřecí kotlety v kukuřičné strouhance
  2. Jak jinak lze připravit obal na kuřecí kotlety bez strouhanky?

Tento obal vznikl trochu náhodou. Připravila jsem kuřecí prsa na kotlety, dala vařit brambory a právě když jsem se chystala začít obalovat maso, zjistila jsem, že mi došly strouhanky. Neměla jsem ani suché rohlíky, které bych mohla rozemlít v mlýnku na maso a připravit si domácí strouhanky. Pečlivě jsem prohledala kuchyňské skříňky a našla trochu zapomenuté krupice. Použila jsem ji a ukázalo se, že kuřecí kotlety obalené v kukuřičné krupici byly zlatavé a příjemně křupavé. Celá rodina byla nadšená. Kukuřičná krupice je velmi jemná krupice získaná z kukuřice. Protože sama o sobě má mírně hořkou chuť, dobře se kombinuje s oblíbenými kořeními. Přidala jsem sladkou papriku, trochu mletého chilli a kari, ale tyto přísady můžete nahradit jinými podle svého uvážení a chuti.

Kuřecí kotlety teď smažím jen v této křupavé a zlatavé strouhance. Bez jediného gramu strouhanky.

Recept na kuřecí kotlety obalené v kukuřičné krupici

Ingredience:

  • 2 dvojité kuřecí prsa
  • 200 g suché kukuřičné krupice
  • 200 g pšeničné mouky
  • 2 vejce
  • 1/4 čajové lžičky sušeného chilli
  • 1/2 čajové lžičky mletého sladkého pepře
  • 1/2 čajové lžičky kari směsi
  • 1 špetka soli

Způsob přípravy:

  1. Kuřecí prsa omyjte, zbavte blány a tuku a rozdělte na malé kotlety.
  2. Kotlety z každé strany lehce naklepejte a osolte.
  3. Mleté koření důkladně promíchejte.
  4. Maso potřete kořením.
  5. Vejce rozšlehejte vidličkou.
  6. Kukuřičnou krupu smíchejte s moukou.
  7. Každý kotlet nejprve obalte v krupě s moukou, poté ve vejci a nakonec ještě jednou v krupě smíchané s moukou.
  8. Kuřecí kotlety v trojobalu smažte dozlatova na rozpáleném oleji asi 5-8 minut z každé strany.

Horké kotlety podávejte s oblíbenými přílohami – vařenými bramborami, pečenou zeleninou, hranolky nebo kaší. Skvěle se hodí k sezónnímu salátu nebo domácím pečeným řepám.

Kuřecí kotlety teď smažím jen v této křupavé a zlatavé strouhance. Bez jediného gramu strouhanky.

Jak jinak lze připravit obal na kuřecí kotlety bez strouhanky?

Pokud nemáte strouhanku nebo kukuřičnou krupici, můžete kuřecí kotlety obalit několika jinými způsoby. Použijte například:

  • drcené kukuřičné vločky
  • kokosové vločky
  • strouhaný parmazán
  • strouhanka
  • drcené mandle
  • sezam
  • drcené ovesné vločky
  • palačinkové těsto

Tyto obalovky nemusí být nutně křupavé, ale dokonale obalují maso a dodávají mu zvláštní chuť.