Přeskočit na obsah

Křehké těsto se švestkami

je klasický domácí koláč s velkým množstvím šťavnatých čerstvých švestek na máslovém křehkém těstě. Je jemný, vláčný a díky ovoci plný chuti a aroma. Je to skvělá alternativa k jablečnému koláči, protože je založen na stejném osvědčeném těstě, které znáte .

Švestky můžete mírně osladit, zejména pokud jsou kyselé – při použití velmi zralého a sladkého ovoce nemusí být přidání cukru nutné. Křehké těsto se švestkami chutná skvěle jak teplé, tak studené. Teplý je měkký a nestabilní, ale mimořádně aromatický – jako ještě teplý jablečný koláč. Po vychlazení v ledničce se snadno krájí a je stejně chutný. Jedná se o jednoduchý, rychle připravený koláč se švestkami, který vždy potěší hosty.

Křehké těsto se švestkami

Ingredience na 16 porcí (pro formu o rozměrech 24×24 cm nebo dortovou formu o průměru 26 cm):

Křehké těsto:

  • 2 šálky pšeničné mouky (nebo 300 g)
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 250 g studeného másla
  • 2 ploché lžičky prášku do pečiva
  • 1 vejce (velikost M), studené

Náplň:

  • asi 800 g – 1 kg švestek (hmotnost celých plodů)
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu (lze nahradit vanilkovým nebo smetanovým pudinkem)

Doplňkově:

  • moučkový cukr na posypání (podle chuti)Křehké těsto se švestkami

Způsob přípravy:

  1. Připravte křehké těsto: z mouky, cukru, vanilkového cukru, másla (nakrájeného na malé kousky), vejce a prášku do pečiva vypracujte pomocí kuchyňského robota nebo ručně homogenní těsto.
  2. Z těsta vytvarujte kouli, lehce ji zploštěte a zabalte do potravinářské fólie. Vložte do chladničky na minimálně 30-60 minut (můžete nechat přes noc).
  1. Čtvercovou formu o rozměrech přibližně 24×24 cm (nebo formu na dort) vyložte papírem na pečení.
  2. Na konci chlazení těsta připravte náplň: Švestky umyjte, osušte, rozkrojte na polovinu, odstraňte pecky a nakrájejte na čtvrtiny (napříč švestkou). Přesuňte do misky a odložte stranou.
  3. Polovinu vychlazeného těsta vyložte na dno formy.
  1. Než dáte švestky na těsto, přidejte k nim cukr a škrob a promíchejte.
  1. Švestky rozložte na těsto. Zbytek těsta rozdělte na kousky, promíchejte v dlani a rozložte na švestky.
  1. Pečte v předehřáté troubě asi 1 hodinu, dokud těsto nezhnědne, při teplotě 180 °C (horní a dolní ohřev).
  1. Vyjměte těsto z trouby a nechte ho ve formě na kuchyňské mřížce vychladnout. Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.