Domácí koláčky jsou přesně to, co potřebujete! Chutnají všem členům domácnosti a můžete je jíst hned po upečení. Jsou čerstvé a křupavé. A z hotového listového těsta je připravíte během chvilky.
Hotové listové těsto je produkt, který by měl mít v zásobě každý zaneprázdněný člověk, a nejen on. Ti, kteří rádi rychle připravují něco chutného, by také měli mít toto těsto na paměti. Často ho používám a připravuji z něj slané nebo sladké předkrmy. A tyto efektní chobotničky se připravují za méně než půl hodiny.
Jak připravit listové těsto k pečení?
Listové těsto lze koupit v mražené nebo chlazené formě. První z nich je nutné před použitím rozmrazit, nechat přes noc v lednici, nebo vyjmout z mrazničky asi hodinu před pečením a nechat při pokojové teplotě. Chlazené těsto je třeba vyjmout z lednice 10-15 minut před přípravou. Po zahřátí se stává pružným, díky čemuž se při tvarování neláme a netrhá.
Jak připravit rychlé pečivo z listového těsta?
Toto jednoduché a efektní pečivo připravuji během chvilky z oblíbených polotovarů. Jedná se o hotové listové těsto a čokoládovo-ořechový krém. List těsta nakrájím pouze na obdélníky a na jedné straně ho naříznu, aby vznikly úzké proužky o délce asi 5-6 cm. Poté na horní část nanesu trochu krému, zakryju ho těstem a sušenky přenesu na plech. Nyní proužky stočím kolem své osy a vše vložím do trouby.
Recept: Sladké chobotničky
Sušenky z listového těsta a čokoládovo-ořechového krému
Ingredience
- 375 g listového těsta
- 1/2 sklenice čokoládovo-ořechového krému
- 1 malé vejce
- cukr na posypání
Způsob přípravy
- Krájení těsta. Těsto rozválejte a nakrájejte na 10 stejných obdélníků. Jeden úzký konec nakrájejte na dlouhé úzké proužky.
- Tvarování. Na každý obdélník těsta naneste 2 čajové lžičky krému. Těsto stočte tak, aby zakrylo náplň.
- Pečení. Přeložte sušenky na plech vyložený papírem na pečení. Smotejte proužky těsta kolem své osy. Každou sušenku potřete rozšlehaným vejcem a posypte cukrem. Pečte asi 15-20 minut při teplotě 200-210 stupňů Celsia.
Další nápady na náplň sušenek z listového těsta
Sladké chobotničky z listového těsta lze naplnit i něčím jiným. Místo čokoládovo-ořechového krému se hodí například: tradiční džem, marmeláda, konfitura. Stojí za to použít také čerstvé ovoce, například jablka, hrušky, švestky. Nejlepší je nakrájet je na kousky nebo kostky a předtím je obalit ve směsi cukru a skořice. Chutnou sladkou náplň lze také připravit z tvarohu ochuceného cukrem a vanilkou.