Přeskočit na obsah

Tyto jemné mini knedlíčky často podávám k obědu. Minuta ve vroucí vodě – a hotovo!

Moje rodina knedlíčky miluje. Zvláště ty malé, které jedí s velkou chutí. Jsou skvělým doplňkem k obědovým jídlům a jejich příprava je jednoduchá a rychlá.

Vařené brambory jsou oblíbeným doplňkem k obědovým jídlům. Pro mnoho lidí je to jediná správná volba. Upřímně přiznávám, že mnohem více mám ráda bramborové knedlíky, a zejména kopytka. Lze je připravit za dvě sekundy z jednoduchých ingrediencí. K jejich přípravě lze použít brambory, které zbyly z předchozího oběda. Proto se vždy snažím uvařit ho více.

Tyto jemné mini knedlíčky často podávám k obědu. Minuta ve vroucí vodě – a hotovo!

Co je třeba udělat, aby kopytka byla jemná?

Chuť a konzistence kopytky do značné míry závisí na výběru vhodných brambor. Pro tyto knedlíky se nejlépe hodí brambory s vysokým obsahem škrobu. Díky tomu knedlíky dobře drží tvar, jsou měkké a jemné. To také souvisí s tím, že takové brambory nevyžadují velké množství pšeničné mouky, jejíž nadbytek zvyšuje tvrdost knedlíků. Těsto na knedlíky by se nemělo míchat příliš dlouho. Zvyšuje to lepkavost těsta a nutí nás přidávat do něj více mouky, abychom mohli knedlíky tvarovat.

Jednoduchý způsob přípravy mini knedlíků

U nás doma jsou nejoblíbenější mini knedlíky. Připravuji je z klasického bramborového těsta, jen ho nakrájím na malé kousky. A dělám to docela rychle, protože jsem vymyslela jednoduchý trik. Takové malé knedlíky mají ještě jednu výhodu: připravují se velmi rychle.

Recept: Mini kopytka

Malá kopytka se ideálně hodí s dresinkem nebo jako příloha k obědu.

Ingredience

  • 600 g brambor
  • 1 vejce
  • 1 sklenice pšeničné mouky
  • sůl

Způsob přípravy

  1. Příprava brambor. Brambory oloupejte, umyjte a nakrájejte na kousky. Vhoďte je do osolené vroucí vody a vařte do měkka. Vodu slijte, brambory osušte, protlačte lisem a nechte vychladnout.
  2. Zamíchejte těsto. K bramborám přidejte vejce a většinu mouky. Ingredience promíchejte a rychle z nich vypracujte hladké těsto.
  3. Krájení. Připravené těsto rozdělte na 7-8 částí. Z každé části vytvarujte tenké válečky, položte je v malé vzdálenosti od sebe po 3-4 kusech. Válečky lehce zploštěte a poté je pomocí nože s dlouhou čepelí nakrájejte na malé kousky.
  4. Příprava. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a osolte ji. Přidejte kopytka a promíchejte. Vařte je jednu minutu od okamžiku, kdy vyplavou na povrch.

Tyto jemné mini knedlíčky často podávám k obědu. Minuta ve vroucí vodě – a hotovo!

Jak podávat mini kopytka?

Mini kopytka lze podávat stejně jako tradiční kopytka. Jsou vynikajícím doplňkem k obědovým jídlům, obvykle s omáčkou. Proto se dobře hodí k ragú a různým dušeným masovým pokrmům. Lze je také podávat s houbovou, sýrovou nebo rajčatovou omáčkou.

Skvěle se hodí také k smažené klobáse, cibuli a salámu, uzenému slanině nebo opečenému sádlu. Lze je také podávat polité smaženou strouhankou nebo jednoduše rozpuštěným máslem.